Dorin Chirtoacă: singur pe fondalul tuturor

Intro: Prezenta postare se vrea a fi un reportaj de la o acţiune cu caracter politic. Sunt conştient (şi vreu să fiţi şi voi) că obiectivitatea e ceva relativ şi nicidecum nu predind la acest adjectiv pompos. Toate comentariile sunt subiective.


Serios: Dorin Chirtoacă, capul listei Partidului Liberal pentru alegerile parlamentare din 2009 prezintă programul de guvernămînt la o întîlnire închisă cu membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova. Întîlirea a avut loc luni, 23 martie începînd cu 17:00 la sediul USM. El e flancat de Mihai Ghimpu, preşedintele PL şi de Corina Fusu, vicepreşedinte al PL.


Iar serios: Mihai Ghimpu „Noi garantăm că după alegeri vom face tot posibilul să constituim această [PL+PLDM+AMN] alianţă parlamentară”. Dorin Chirtoacă: „Colaborarea acestor partide în Consiliul Municipal reprezintă un argument serios că după alegeri ele pot forma o coaliţie de guvernămînt.”


Pe şleau: Întîlnirea a decurs în condiţii de maximă incultură imagistică. Prezidiumul populat cu cîteva personaje mute şi deloc fotogenice aducea aminte de şedinţele cu totul altui partid. Lumina oribilă (iar ISO 1600 la aparatul foto 🙁 fondalul lipsă de un galben pămîntiu făcea ten de mort celor de pe scenă. Dorin a nu a strălucit — a vorbit bine, fluent, clar, dar a stat după masă, a gesticulat puţin şi nu s-a mişcat deloc. Cînd nu vorbea arăta că e plictisit şi dezinteresat – citea dintr-o cărţulie verde, îşi freca ochii, a şi căscat. Arăta obosit. Nu era clar ce căutau acolo nr. 2 şi nr. 3 (Ion Hadîrcă) din stînga. Nu au spus nimic, au privit plictisiţi în sală.


Serios: La 19:20 în aceeaşi zi Dorin Chirtoacă prezintă programul PL în satul Truşeni. La întîlnire au participat peste 100 de oameni pe care îi interesa în special soarta leului, problemele legate de transport şi calitatea proastă a serviciilor prestate de Moldova-Gaz şi Union Fenosa.


Pe şleau: La Truşeni Dorin Chirtoacă a oferit o lecţie de elocinţă. A fost concentrat, firesc, lucid şi a controlat foarte bine sala chiar şi în punctele cele mai plictisitoare ale programului. A vorbit în faţa mesei, s-a rezemat uneori pe ea, a gesticulat intens, dar iarăşi s-a mişcat puţin. Şi jacheta de piele iar nu a scos-o.

Truşenenii au pus întrebări mult mai relevante şi mai bine formulate decît scriitorii. Publicul a fost pe alocuri ostil şi mai tot timpul incisiv, întrebările cele mai provocatoare fiind implicarea lui Ghimpu în stabilirea preţului de călătorie pe ruta Truşeni-Chişinău, atitudinea PL-ului faţă de legea care include sintagma „minorităţi sexuale”, lipsa de încredere dintre partidele de opoziţie, problema securităţii energetice şi cursul leului. Discuţia a fost deschisă, de la egal la egal. Sala a aplaudat la încheiere şi desigur că nu a lipsit femeia emotivă care a strigat „Dom’ primar vă urăm succes şi vă susţinem!”

La aceste întîlniri m-a uimit caracterul foarte socialist al programului PL, care include:
– Reducerea bugetului instituţiilor de propagandă (Teleradio) şi represive (MAI) la minimul de existenţă şi transferarea fondurilor în sectorul social;
– Protejarea pieţii interne de produse de import pentru susţinerea producătorului local;
– Revederea contractului de vînzare a acţiunilor RM în Moldova-Gaz Gazpromului;

Abia aştept să citesc analiza programului PL pe care a făcut-o Alexandru Culiuc.

Mihai Ghimpu a vorbit mult şi aiurea la Uniune. Bine că nu a mers la Truşeni. A menţionat forţa de muncă ieftină ca element de atracţie a investiţiilor şi a mai spus că:
„Hotelul Codru l-au vîndut cu 50 sau 20 de milioane (sic!). Da el costă sute de milioane că-i în centru. Iată şi banii pentru pensii şi salarii!”

Corina Fusu a vorbit şi ea puţin. Restul au tăcut şi moţăit. Am rămas cu impresia că Dorin e foarte singur în partid.