Înplică-te

Revista La Plic este un cerc desenat pe o tablă. Conține atîtea conținuturi variate că e ca o torbă cu care te întorci de la piață, o deschizi și te minunezi de ce-ai mai cumpărat. Cercul formează un perimetru care nu încearcă să cuprindă – e un infinit pentru că e îndreptat în toate părțile. Plicul are un conținut pulverizat peste tot, atît în interiorul plicului cît și în exterior. Autorii sunt adunați în plic doar fizic, prin bucșirea în spațiul delimitat de hîrtia licului, dar de fapt sunt împrăștiați, mai mult chiar cam duși dincolo de limitele cercului.

Pe lîngă revistă mai primim suplimente. Ca să se evite situația penibilă din alte penitenciare în care indivizii bat cu lingurile în farfurii și strigă vrem dabafcă! Vreți suplimente? Na-vă suplimente!

Eu îmi închipui mutrele autorilor cînd ajung acasă și nu-i vede nimeni. Ca niște copii care au făcut o șotie, ca niște maturi care au făcut o șotie, ca niște bătrîni care au făcut o șotie. Rîd în pernă de-i umflă rîsul. Nu pot adormi de bucuria chinului creației. Cum să nu vrei să fii ca ei?

Am fost și la lansare. Bine a spus Andrei Burac despre popoare și elite. Că un popor care nu are o elită creativă e o gloată bezmetică care nu poate fi recunoscută în lume și nu poate ajunge nicăieri. Că la vremea lui i s-a spus că dumnealui este un decadentist și că pervertește tineretul din Uniunea Sovietică.

Și dacă Socrate a pervertit tineretul din Atena, iar dl Burac a pervertit tineretul din Uniunea Sovietică, noi, ce să facem cu tineretul? Că, vorba scriitorului, vă văd că sunteți tineri și mă bucur pentru voi…

Or, a te consuma, a-ți pierde nervii, sănătatea și viața din cauza omenirii și a sorții ei nedrepte, e inevitabil. Fie că e vorba de șapte planete ale vechilor astrologi, fie că e vorba de mingea de fotbal, cufundarea totală în istorie întru contemplarea sferelor e picătura de autoindulgență mesianică permisă fiecărui om. Pentru că Klose e un om mare și lui îi e suficientă o sferă mică.

Și dacă e să contemplăm sferele atunci fără îndoială că plicul face parte din cubul intereselor mele.