Pădurea constituţională

Colectivul de muncă (intensă) al Curţii Constituţionale a plecat în cursul zilei de muncă, folosind maşinile statului la mănăstire să vadă o icoană. După evlavioasa vizită au continuat cu un after-party în pădure. Acolo au fost surprinşi de jurnaliştii de la Jurnal şi Curaj.

Situaţie inedită. Angajaţii au reacţionat diferit la arătarea lui Brega în pădure – care au luat-o la sănătoasa, care au început a spune sincer ce se întîmplă, care au încercat să inventeze pe loc poveşti cu maşini închiriate…

O parte din actorii acestei scene jalnice au fost fugăriţi prin pădure ca eroii filmului lui Mel Gibson. Dar iată imaginile:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fwWak2x0Ca4]

Eu presupun că mîine-poimîine eroii acestui filmuleţ vor apare la conferinţe de presă toţi cu actele în regulă: cerere de concediu de la servici, contract de închiriere a maşinilor, bon de plată pentru benzină din partea organizaţiei sindicale şamd. Sunt oameni cinici, bine proptiţi în lege şi se vor descurca.

În faţa legii. În faţa opiniei publice – nu. Pentru că un om demn, care nu a făcut nimic rău, nu fuge prin păduri de presă şi nu acoperă numerele maşinilor cu ziare. Dacă printr-un miraculos exerciţiu de actorie grupul de cecişti ar fi invitat relaxaţi jurnaliştii la masă, explicîndu-le că au zi liberă şi că maşinile sunt plătite de sindicat, Brega et all ar fi rămas cu buza umflată. Un alt aspect e poziţionarea nereuşită a evenimentului – în toiul inundaţiilor şi imediat după anularea absurdă a decretului prezidenţial.

Pe de altă parte puţini angajaţi din sfera publică din Moldova nu îşi permit aşa escapade. Nenorocul ceciştilor este că au fost prinşi. Şi nu ştiu în ce măsură oamenii din generaţia cu vechime în munca socialistă de aşa tip sunt gata să se conformeze unui nou tip de instituţie publică. Iar generaţia nouă, pe lîngă faptul că are o pregătire mai proastă, nu e gata să accepte salariile bugetarilor.

Un alt aspect mi-a fost desfăşurat de un comentariu pe Unimedia: „Bine că ascultau muzică populară şi nu şansonuri”. Există o felie activă de moldoveni care sunt deprinşi să dea vina pe „celălalt”, de obicei identificat ca minoritar, comunist, zona transnistreană sau statul rus. Dar una din bolile cele mai grave care zi de zi ne influenţează calitatea vieţii – corupţia – este o problemă tipic moldovenească-basarabeană-română-locală. Noi o putem ignora, continuînd să dăm vina pe comunişti, preţul gazului sau vize, dar ea nu trece de la sine, ea trebuie rezolvată. Cum? Nu am răspunsuri.

Cît despre incidentul în sine, mă mir că i-am dedicat atîta timp.

O dedicaţie tusofcii din Pădurea Constituţională:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9zLoFaorORU]

.