Puncte 5: Slogalime şi oamenii listeţi

Puncte pentru slogane, cu mici comentarii, acolo unde acelea se cer în genunchi:

1. PNL (aha, există aşa partid): +1
PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea. Acest slogan e în paralel cu mesajul: PNL face Unirea!
În ultimul timp „a face” pe cineva, în virtutea omonimiei cu un verb englez şi a unei conotaţii a verbului rusesc „делать” are sensuri pe care nici unirea şi nici majoritatea nu şi le doresc. Al doilea slogan e bun pentru că redă esenţa programului politic. Primul e rău pentru că e clar că PNL nu va face majoritatea şi că dorinţa e aproape de minciună.

2. PDM: -3
Pentru Moldova, PENTRU TINE!
Din patru cuvinte două sunt fără valoare adăugată. Referendumul a trecut, „pentru” nu ajută. Minus mic — majusculile strigă şi deranjează. Minus mare – orice partid putea avea aşa slogan. Dar, mă rog, Partidul Democrat asta şi e — orice partid.

3. PL: +4
Schimbare pînă la capăt!
PL-ul nu schimbă caii din mers. Continuă pe linia schimbării. Pînă la capăt e şi un răspuns frustrărilor vis-a-vis de guvernarea AIE — adică un an nu-i de-ajuns pentru schimbare. E şi o chemare la luptă şi PL-ul e campionul luptelor şi a voturilor tinere idealiste. Poziţionarea este perfectă: pe de o parte, datorită opoziţiei PL-PCRM, care trebuie agravată cît mai tare pentru a polariza electoratul şi a cîştiga voturi. Pe de alta, datorită necesităţii de a mobiliza, necesitate ivită din eşecul referendumului şi din pasivitatea demonstrată atunci.

4.  PMUEM: -2
O Moldovă Puternică – O Moldovă Unită!
Redundanţă mai ceva ca la PDM. O şi O se privesc ca un scor de fotbal: zero – zero. Puternic se asociază deja cu Filat şi campania PLDM la referendum. Unitul are conotaţie diferită de ce vor să comunice foştii comunişti. Sloganul nu clarifică ce oferă partidul.
Încă un punct PMUEM-ul pierde pentru problemele grave cu abreviatura: or MU or PMUEM — tot acolo. Lajă.

5. PPCD: -1
Republica Moldova — o ţară de succes!
Nu. Republica Moldova nu este o ţară de succes. Semnul exclamării nu ajută. Soluţii, nu minciuni, pls.

6. MAE: +1
Nu are slogan.
E mai bine aşa.

7. PPM: =0
Nu are.


8. PpNŢ: +2
Moldova fără Mafie!
Redă esenţa luptei lui Sergiu Mocanu. Straniu că pagina oficială a partidului este găzduită de www.jurnal.md, dar, mă rog, aşa e lupta cu mafia, pătrunde peste tot.

9. PR:-1
Noi dezvoltăm Republica!
Aceeaşi meteahnă – la orice partid se lipeşte. Nu ajută la identificare şi poziţionare. În condiţia în care PL a lăsat intergrarea europeană să se scufunde pe lista priorităţilor, „eroul” acesteea, cum se doreşte dl. Stratan, ar fi putut puncta mai bine la slogan.

10. AMN: -1
Eurointegrare cu AMN la guvernare! (?)
Sloganul de mai sus e cel vechi, nu e clar de pe pagină dacă au altul sau e tot acelaşi.

11. PUM: +1
Încredere neamului de bună credinţă
E un slogan bine mediatizat care repetă variat mesajul apostolic al lui Valeriu Pasat. Mai rău că e nătîng formulat, dar şi scepticismul vis-a-vis de gramatica limbii române este un element de stil şi de imagine al acestui partid 🙂

12. PCRM: +5
Moldova alege Victoria!
Cel mai bun slogan din listă. E pozitiv, combativ şi actual, în virtutea disputei principiale între PCRM şi PL vis-a-vis de Ziua Victoriei care este Paştele religios al lui homo sovieticus.


13. PLDM: -5
Moldova fără sărăcie!
Slab de tot. Cum am comentat mai în glumă mai în serios pe un blog — din trei cuvinte trei generează asociaţii negative la alegători 🙂

Faţă de Moldova fără comunism! care era o chemare la luptă şi arăta duşmanul, Moldova fără sărăcie ridică doar întrebări — cum? cum am ajuns aici? cine e vinovat?

Şi la urma urmei, care e cuvîntul-cheie din fiecare slogan? Doar nu „Moldova”!

La comunişti e Victorie, la liberali e Schimbare, la Pasat e Credinţă, la AMN e Eurointegrare, la Mocanu e Mafie, la PNL e Unire
…da la PLDM e Sărăcie.

La urmă, un pic despre lista PLDM. E cea mai bună. Aşa că ţîţ! Se va alege între Voronin şi Filat. Cui nu i-i clar trăieşte într-o ţară imaginară. Despre asta o să mai predic.

Clasamentul după 5 etape:


1 PCRM  10,0

2 PL  8,5

3 Academia de Ştiinţe  3,0

4 PpNŢ 2,0

5 PLDM  1,0

6 PNL 1,0

7 PPM 0,0

8 PPCD -1,0

9 PR -1,0

10 AMN -1,0

11 PDM  -2,0

12 MU  -3,0

13 PMUEM -3,0

14 MAE  -4,0.