Aventura Responsabilităţii Sociale Corporative pe Plaiul Bîrlădean

Ieri în cadrul conferinţei anuale RSC a fost lansată o broşură la care am lucrat în ultimile 2 luni. E dedicată responsabilităţii sociale a unor companii din Moldova. Am vizitat mai multe companii decît au încăput în broşură. Oricum, ca şi la conferinţă, revelaţia mare pentru mine a fost Plaiul Bîrlădean, o întreprindere agricolă din nordul Moldovei care, condusă de o doamnă cu mînă de fier şi inimă de pîine caldă, efectiv face minuni.Mai jos includ textul dedicat Plaiului Bîrlădean şi mai multe fotografii.

Lecţia de responsabilitate socială corporativă de pe Plaiul Bîrlădean

Plaiul Bîrlădean a cîştigat premiul mare al Concursului naţional anual în domeniul Responsabilităţii Social Corporative. Tatiana Pavliuc este managerul întreprinderii agricole din raionul Ocniţa. Ea nu a făcut cursuri de RSC şi nu ştie pe de rost cele zece principii ale reţelei Pactului Global, dar întreprinderea ei le respectă întocmai. În această gospodărie agricolă am găsit businessul şi socialul aliate pentru o dezvoltare durabilă.

Tatiana Pavliuc,
managerul întreprinderii Plaiul Bîrlădean.

Exemplul de mai jos e o replică elocventă celor care cred că e nevoie de bani mari pentru fapte mari.
Întreprinderea a contribuit decisiv la gazificarea şi telefonizarea satului, reparaţia şcolii şi grădiniţei, crearea oficiului medical, reparaţia bisericii, răscumpărarea tehnicii agricole învechite şi prelucrarea şi trimiterea ei la fier uzat, organizarea hramului satului, asigurarea transportului pentru ansamblul de dansuri şi echipa de fotbal ş.a. Da! Şi altele.

1. Standardele de Muncă

În satul Bîrlădeni sunt numai cîteva familii plecate peste hotare la muncă — una în Spania şi 3-4 în Rusia. Restul lucrează în sat. Mai mult decît atît — cîmpurile din Bîrlădeni atrag muncitori din alte sate, atît la lucrările de primăvară, cît, mai ales la culesul roadei.

Avem o brigadă de la Cahul care vine deja al treilea an la rînd la cules mere. Sunt lucrători şi din Nisporeni. Aducem cu autobuzul oameni de la Horghineşti. Asta pe lîngă cei din satele de alături — Rujniţa, Paladea, Grinăuţi.

Pentru a asigura muncitorii veniţi cu condiţii decente de trai şi muncă, Plaiul Bîrlădean a construit un cămin de 70 de locuri, cu camere de 2-4 paturi, apă caldă, cabine de duş comune şi sală pentru adunări. Muncitorii sunt hrăniţi de trei ori pe zi – dimineaţa şi seara în cantina construită alături de cămin şi la amiază, cînd mîncarea caldă îi găseşte pe cîmp.

Plaiul Bîrlădean este unica gospodărie din raion care are angajat un specialist în protecţia muncii. Fiecare angajat beneficiază de o instruire în acest domeniu.

2. Mediul înconjurător

Combină care fărîmiţează resturile vegetale rămase după recoltarea soiei şi le împrăştie pe cîmp.
Practică agricolă ce protejează solul sol.

Ei îmi spun: Doamna Pavliuc, nimeni nu ne cere certificatele de conformitate pentru chimicale, numai Dvs. ni le cereţi! Eu le răspund — îmi trebuiesc pentru că-mi trebuie!

Plaiul Bîrlădean a reparat şi adaptat depozitul de chemicale la standardele de securitate şi de mediu. În fiecare an furnizorii de chimicale sunt verificaţi ca produsele să fie produse în anul curent.

Toate construcţiile noi finanţate de Plaiul Bîrlădean au acoperiş din ţiglă metalică. Tatiana Pavliuc ştie că în Uniunea Europeană ardezia este interzisă pentru că e cancerigenă. Şi ea este sigură că Moldova va intra în Uniunea Europeană, de aceea îşi planifică activităţile ţinînd cont de reglementările UE. Recent, compania a primit certificatul de aliniere la standardul internaţional de bune practici în agricultură Globalgap. Acest standard este necesar pentru a exporta produse agricole în UE şi conţine puncte ce reglementează protecţia mediului ambiant mult mai strict decît legislaţia naţională.

Pe lîngă asta, Tatiana Pavliuc a oprit practica sătenilor de a arunca gunoiul din grajd la gunoiştea neautorizată. Compania agricolă îl colectează acum din gospodării şi îl transformă în îngrăşămînt organic. Aceasta diminuează cantitatea chimicalelor introduse în pămînt, şi reduce poluarea solului şi apei. Or, cu apa în Bîrlădeni există probleme.

Numai două fîntîni din tot satul au apă potabilă. Am proiect, am toate documentele pentru el, să se facă în sat reţea de alimentare cu apă potabilă. Am participat cu el la mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale şi pînă acum — nimic. Mai aştept oportunităţi. 

Şi asta nu e tot. Resturile agricole rămase după recoltarea cerealelor sunt fărîmiţate şi împrăştiate pe cîmp pentru a păstra fertilitatea solului. Plaiul Bîrlădean a răscumpărat de la cotaşi tehnica agricolă distrusă la 30% din costul ei iniţial. Acum o echipă o taie bucăţi şi o vinde la fier uzat.

De ce să ruginească pe cîmpuri?

3. Drepturile omului

De fapt, cum mi-a venit idea cu oficiul medical? Eu nu prea am timp pentru inspecţii prin sat, dar aveam o angajată de care aveam nevoie urgent şi ea era în îngrijire aici, la oficiu. O ţineau cu picurătoare. Şi era atît de frig în cameră încît mina îi era vînătă. Şi eu m-am uitat la ele şi le-am spus măi, fetelor, d-apoi asta nu-i tratament.

Plaiul Bîrlădean a finanţat reparaţia general a oficiului medical în vara următoare. Au fost schimbate toate uşile şi ferestrele, a fost instalat un system de încălzire nou. A fost achiziţionat echipament nou pentru diagnosticare şi analize. A fost utilată o cameră cu patru paturi pentru tratament la ambulatoriu.

Întreprinderea a donat şcolii un printer multifuncţional şi o cameră video pentru a filma evenimentele şi concertele organizate de elevi. Şcoala e una la trei sate, dar copii sunt puţini. Anul trecut nu erau suficienţi elevi în clasa 11 de limbă rusă şi administraţia raionului a decis să închidă clasa. Plaiul Bîrlădean a finanţat păstrarea acesteia.

Noi am finanţat gazificarea satului. Fiecare gospodărie a plătit cîte 160 de lei pentru conectarea la reţeaua de gaz. În alte sate aceste sume au fost între 3000 şi 6000 de lei. La conectarea la linia telefonică Plaiul Bîrlădean a oferit cîte 300 de lei ajutor fiecărui nou abonat.

În 2010 compania participă la două proiecte majore – restaurarea bisericii din Rujniţa şi reparaţia capitală a grădiniţei din Bîrlădeni.

4. Anti corupţie
Plaiul Bîrlădean a fost de mai mulţi ani laureat al concursului naţional „Contribuabilul anului”, fiind unul din cei mai importanţi plătitori de impozite din raion. Tatiana Pavliuc este consilier local şi consilier raional şi, venind din sectorul privat, dă bătaie de cap colegilor cu lecţii despre eficacitatea cheltuielilor.

Ea nu acceptă înţelegerile ascunse şi „fuge de aşa ceva”. Decît să accepte un ajutor condiţionat de contribuţii neoficiale, Tatiana preferă să strîngă bani şi să construiască singură. Şi planuri are multe. În primul rînd o linie de sortare şi ambalare a fructelor, care ar îmbunătăţi drastic calitatea şi valoare fructelor proapsete produse. În rest, ea vede oportunitate economică mare în servicii.

Satul nostru ca şi alte sate din Moldova are o nişă economică care încă nu e exploatată – serviciile. E vorba de afaceri mici, care nu necesită mari investiţii şi specialişti —frizerie, oloiniţă, brutărie. Dar nu prea are cine le face. Eu încerc să conving tineretul să se implice în aşa proiect şi sunt gata să contribui. Dar nu mă apuc de ele singură că am şi aşa multe pe cap.

.