Despre alegere — 4: perpetuarea sovocului*

În lumina feerică a deconspirărilor Larice Livingstonice, o să încerc să găsesc o explicaţie existenţei „politicilor de tineret” şi Ministerului Tineretului. Pentru că pînă acum nu găseam.

Faptul că guvernul elaborează o politică pentru un domeniu sau altul este o intervenţie. Îmi pare evidentă activitatea guvernului în administrarea drumurilor. E domeniu public, de interes major, societatea nu se descurcă cu administrarea drumurilor singură. Este evidentă necesitatea unui monopol guvernamental asupra armatei şi justiţiei, pentru a asigura securitatea cetăţenilor. De ce guvernul acordă pensii persoanelor în etate tot poate fi înţeles — oamenii bătrîni sunt defavorizaţi. Bătrîneţea e un handicap.

Guvernul şi partidele încearcă să ne convingă că şi tinereţea este un handicap. Tinerilor li se insuflă ideea că fără ajutor de la guvern ei nu se vor descurca în viaţă. Pentru că sunt tineri, deci vulnerabili, slabi, defavorizaţi.


Iată scopul Strategiei Naţionale pentru Tineret 2009-2013:

Scopul Strategiei este de a le asigura tinerilor oportunităţi egale şi condiţii adecvate, ceea ce le va permite să-şi dezvolte cunoştinţele şi competenţele în vederea participării active la toate aspectele vieţii prin integrare şi implicare deplină, prin acces la informare şi servicii de calitate în educaţie, sănătate şi petrecerea timpului liber.

Pe punctişoare.

1. Guvernul le spune tinerilor: noi vă vom asigura oportunităţi egale, dar fiind cetăţeni, nu le avem deja?

2. Guvernul le spune tinerilor: noi vă vom asigura condiţii adecvate. Condiţii adecvate cui? Tinereţii?

3. Guvernul le spune tinerilor: noi vă vom permite să vă dezvoltaţi cunoştinţele, să participaţi activ la toate aspectele vieţii şi să vă petreceţi timpul liber. Spasiba nasianika!*


Cu alte cuvinte, mesajul transmis de strategie este: tinereţea voastră este un handicap. Cu toate că sunteţi cetăţeni şi vă bucuraţi de toate drepturile, voi nu vă descurcaţi fără noi, pentru că sunteţi tineri. Cu toate că există Ministerele Educaţiei şi al Sănătăţii, care au grijă de educaţia şi sănătatea tuturor cetăţenilor, voi n-o să vă descurcaţi, pentru că sunteţi tineri.

Acesta e un punct important al educaţiei cetăţeanului milog. Cetăţeanul milog carte sună la radio şi spune: „Guvernul nu ne ajută pe noi, pedagogii… guvernul nu ne ajută pe noi, scriitorii… guvernul nu ne ajută pe noi, producătorii…” Cetăţeanul milog care acceptă cu limba scoasă taloane de benzină de la Tarlev şi o mie de lei de la Ghimpu în faţa camerelor de filmat.

În partide atitudinea faţă de de tineret este similară. La nivelul comunicării interne, rolul esenţial al organizaţiei de tineret este lipitul afişelor. Activitatea ei între campanii e în regim de hibernare. La nivelul mesajelor externe: noi vă promitem burse şi vă dăm, chiar acum, concerte, în schimbul votului.

Intraţi şi cumpăraţi. Tineri.


*
Dicţionar urban:
sovoc — sovietic, ce ţine de URSS
Spasiba nasianika ~ Musumesc sefu’!

.