Scrisoarea pierdută — 1

Reacţia unanimă a politicienilor din Moldova faţă de informaţia despre oferta de 10 milioane de dolari, mă uluieşte. Pentru că nu poate însemna decît una — confirmare. Dar, mă rog, faptul că Lazăr, Tkaciuc şi Diacov confirmă ceva, încă nu înseamnă că e adevărat. Mai ales că nu e clar ce anume confirmă ei.

Nu e clar pentru că avem un lanţ al suspiciunii, care arată aşa:

The Guardian / Le Monde — WikiLeaks — Sursa Secretă — Departamentul de Stat — Asif Chaudhry — Marian Lupu — Vladimir Voronin

1. The Guardian / Le Monde — WikiLeaks
Faptul că informaţia a fost publicată în ziarul francez şi englez, este uşor de verificat. Ideea e că pe wikileaks n-o să găsiţi scrisoarea cu pricina. Asta pentru că sunt peste 250,000 de documente şi voluntarii le vor încărca pe site timp de o lună. Cîteva ziare, însă, au primit integral arhiva înaintea plasării lor pe wikileaks, pentru a genera interes şi rezonanţă.

Aşadar putem suspecta aceste două ziare că au compus istoria şi că ea, de fapt nu se regăseşte în arhiva originală. Ar reieşi că cineva fie a plătit ambele redeacţii, ca în toiul unor scandaluri mult mai detunătoare să inventeze un document despre Moldova şi politica ei internă de acum un an. Are you kidding me?

Вранье и гомерический хохот.

2. Wikileaks — Sursa Secretă
Următoarea conexiune suspectă din lanţul nostru. S-ar putea ca dintre cele 251,000 de documente trimise de sursa secretă site-ului Wikileaks, unele să fie creaţia trădătorului anonim. Într-adevăr, între documente despre cum CIA spionează ambasadori ONU sau despre cum Rusia este o ţară condusă de mafie, de ce să nu compui o scrisoare în care „ca şi cum Voronin i-ar propune lui Lupu 10 milioane”?

De-amu dacă omul oricum riscă pedeapsa maximă pentru trădarea patriei în SUA, de ce să nu compună o scrisorică despre doi vajnici oameni politici din Mesopotamia? Are u kidding me?

Вранье и гомерический хохот.

3. Sursa Secretă — Departamentul de Stat
Dar poate că chiar Sursa Secretă este o victimă a Departamentului de Stat? Poate că Guvernul American a decis ca între crize economice şi alegeri în senat să pună cîţiva băieţi şmecheri să inventeze 251,000 de scrisori, care ar prinde toată diplomaţia americană cu chiloţii pe vine? Sau dacă nu toate, măcar cîteva sunt inventate de ei! Şi dacă şi este vreuna inventată, atunci la sigur că ea este despre Moldova, mai ales că scandalul pică aşa de bine — exact după alegeri, cînd chiar nu mai contează!

Вранье и гомерический хохот.

4. Departamentul de Stat — Asif Chaudhry

Ei, acum e mai călduţ. Simt că răspunsul e aproape. Nu-i exclus că Asif Chaudhry să fi inventat discuţia cu Lupu ca să pară că tare mai lucrează el aici în Babilon. Că se întîlneşte cu oameni importanţi, că discută chestii… Cînd, de fapt, n-a fost aşa.
Ambasadorul SUA minte Departamentul de Stat pentru ca apoi, peste un an, cînd va apare în scandal să fie sunat de însăşi compania NIT direct la mobil şi să fie întrebat dacă e adevărat sau nu. Are you kidding me?
Вранье и гомерический хохот.

5. Asif Chaudhry — Marian Lupu

Ambasadorul SUA poate şi nu poate minţi, dar Marian Lupu — cine ştie? Au nu a spus el o minciunică acum un an jumate despre bunul său prieten Plahotniuc că ar controla monopolul cărnii? Poate că Lupu a minţit că Voronin i-a propus 10 milioane şi motivaţia e destul de reală. Iată de exemplu o istorie curioasă din viaţa lui Viorel Mardare:

Viorel Mardare Eu cândva m-am dus să mă angajez la Kantora X și am zis că la Kantora Y îmi propun 500 de Evro pe săptămână. Fără a negocia cu Kantora Y vreodată. Tăt îi simplu.

Hm… Dacă Lupu într-adevăr i-a spus asta lui Chaudhry, apare întrebarea — de ce? De ce într-o discuţie cu ambasadorul SUA să pronunţi cifra de zece milioane? Ca să pari mare erou? Sau ca să spui „uite la cîte am renunţat eu pentru alianţa asta pe care voi o vreţi”. Sau poate ca să spui: „ei dau zece milioane, voi cît?”. Sau, o altă versiune de pe facebook — lui Lupu i s-au muiat picioarele şi a făcut un reality check. 

Indiferent de motivele pentru care Lupu ar fi minţit, asta nu face nicidecum publicaţia cu pricina o minciună, pentru că scrisoare spune: „Lupu a spus că Voronin i-a propus 10 milioane”. De ce dar Mark Tkaciuc dezminte? De unde ştie el ce a vorbit Lupu cu Chaudhry? De ce a apărut Mark Evghenievici imeditat cu declaraţia că „PCRM niciodată nu oferă bani, pentru că are destule argumente politice”, cînd ştirea este despre altceva — despre ce i-a spus Lupu lui Chaudhry.
Ar fi fost logic Tkaciuc să spună: „Marian Lupu spune multe şi mărunte, cine ştie ce i-a spus el lui Chaudhry, întrebaţi-l pe el.”
Dar, nu. Tkaciuc spune clar şi emotiv:
это вранье и вызывает гомерический хохот!
6. Marian Lupu — Vladimir Voronin

Majoritatea celor care se interesează de politica moldovenească au toată încrederea că Vladimir Voronin poate spune o minciunică. Şi pe bună dreptate, la cît îl iubea Voronin pe Lupu în acele momente, ar fi fost o farsă minunată. Doar că la întrebarea dacă chiar ar fi dat Voronin banii sau nu, răspunsul nu mă interesează. Marian Lupu nu avea de ales. La acea vreme în PD erau cîţiva deputaţi care n-ar fi votat din nou alături de PCRM şi el îşi dădea seama.

Ar fi putut fi şi 20 de milioane şi răspunsul era nu.


Se tace în schimb despre oferta dlui Lupu de a-i asigura familiei Voronin imunitate în schimbul tronului. O ofertă foarte curioasă, care spune multe despre viziunile domniei sale despre independenţa justiţiei. Întrebarea e — a fost cumva oferta asta acceptată în cadrul altor negocieri, despre care nu vom afla? Pentru că familia Voronin e bine mersi, se bucură de iarna frumoasă care s-a lăsat peste Moldova..