Cum putem influenţa deciziile guvernului?

Nu cred că voi fi exhaustiv. Aştept şi ajutorul vostru. Aici dau trei reţete mici, dar gustoase. Şi una amăruie, dar tonifiantă 🙂

1. Fă o pagină pe facebook
Eu am pus like la pagina oraşului Regina. Spamul lor e dulce, mai ales că oraşul e în Canada şi noutăţile vin noaptea. Istoria e simplă – primarul a făcut campania, inclusiv pe facebook la electorale. După victorie, a transformat pagina în Pagina Primăriei şi o foloseşte pentru a informa cetăţenii despre mersul curăţirii zăpezilor, reparaţiilor şi evenimentelor locale. El generează participare într-un oraş în care jumătate din locuitori au cont pe facebook. Pagina are peste 10,000 de abonaţi.

Moldova are cu ce se mîndri la acest capitol: două decizii importante ale Guvernului au pornit din facebook în ultimul an. Datorită grupurilor formate acolo şi a presiunii mediatice pe care ele au putut-o forma, sîrma ghimpată de pe Prut a fost scoasă, iar Patria subtitrează filmele în română.

Valul de influenţă a reţelelor sociale care a crescut mai ales datorită revoltei din aprilie 2009 scade acum, dar dacă ideea ta e bună şi ştii cum să generezi participare, pagina pe facebook e locul unde poate prinde.

2. Urmăreşte şi participă la şedinţele RIA
RIA vine de la Regulatory Impact Assessment, adică evaluarea impactului regulatoriu. Asta înseamnă că orice reglementare ce afectează activitatea economică trebuie să facă o evaluare specifică şi să treacă prin filtrul Grupului Naţional de Lucru RIA din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai businessului şi ai societăţii civile. Este o minune că de 4 ani acest grup filtrează abuzurile şi erorile de imaginaţie a scriitorilor de legi de prin ministere.
Datorită lui Dinu Armaşu şi băieţilor de la privesc.eu, fiecare din noi poate urmări şedinţele RIA în direct. Agenda de lucru este plasată din timp pe privesc.eu/ria. Urmărirea acestor discuţii e un exerciţiu obligatoriu pentru tineretul din partide.

3. Comentează pe particip.gov.md
De cîteva luni încoace portalul www.particip.gov.md (la care pun şi eu umărul) propune spre discuţie proiecte de legi, de hotărîri, de strategii şi pur şi simplu idei care circulă încă în Guvern şi abia urmează să fie adoptate. Oricine poate comenta. Articolele cu comentarii multe şi relevante, sunt comasate şi trimise autorilor proiectului. Aceştia răspund.

Cu toate că ultimile luni nu au fost cele mai uşoare pentru un dialog Guvern-cetăţeni, portalul are cu ce se mîndri. Ministerul sănătăţii a fost pus în situaţia să explice de ce nu a inclus ONG-urile relevante în dialogul cu Delegaţia OMS Anti-Tabac, Programul PARE 1+1 a primit un strop de interes, care s-a materializat în lansarea lui la sfîrşitul lunii noiembrie, iar proiectul strategic de e-Transformare a Moldovei poate fi urmărit şi comentat atent pas cu pas: de la polemica asupra conceptului, la răspunsul cancelariei, la informaţia despre delegaţia singaporeză şi la rezultatele activităţii acesteia.

4. Intră în partid
Fără aşteptări şi mari iluzii, implică-te direct în lupta politică. Vei găsi acolo lideri autoritari, membri oportunişti şi carierişti, poate chiar oameni corupţi, mult cumătrism, dar şi tineri ca tine, ochi sclipitori, idei bune şi echipe unite. Nu cere mult, oferă tu cît poţi. Poate că eforturile îţi vor părea apă turnată în nisip, dar asta e o iluzie. În proces, te vei şlefui pe tine şi ideile bune oricum vor ajunge realizate.

###

Ce alte căi mai ştii?

.