Hai Moldova [1]: putem fi 100.000 la 16 aprilie?

Ups. Scriu dintr-un net cafe care nu are tastatura romana, asa ca, poate pentru prima data, imi permit sa scriu pe blog fara diacritice. Iertare, co-snobilor.

La Hai Moldova m-a adus Sandu Coica. Era si Nicu Apostu acolo. Am inteles ca baietii au mai mult entuziasm decit planuri si mai multe vise decit resurse. I-am ascultat vreo ora si jumatate, pe urma le-am spus ce imi place si ce nu imi place. Cum vad eu o astfel de activitate si ce pot sa le ofer. Am stabilit cum vom colabora. Urma sa donez trei ore pe saptamina pentru echipa lor de comunicare. N-a mers.

In schimb ei ma sunau de cite ori aveau nevoie de chestiute. Idei pentru spoturi, flash-mob-uri, intrebari, probleme de negociere. Incet, incet am fost prins in mreaja acestui entuziasm dezorganizat, dar in rapida extensiune.

In cursul calatoriilor mele prin Moldova in cautarea celor 273 de specii de pasari pentru blogul Pasari din Moldova, am vazut o gramada de locuri pline de gunoi. Mi s-au intiparit citeva imagini, de exemplu, aceasta cu 2 pasari de pe malul Ialpugului, impresurat cu sticle de plastic.

Undeva in arhiva am o alta imagine cu un sarpe sufocat intr-o punga de plastic, fotografiat pe Bic, la bariera de la Ghidighici.

Pentru ca intre 2008-2010 am fost in vreo 50 de expeditii ornitologice, m-am deprins sa nu mai confund pungile albastrui cu pescarusi albastri, sticlele de plastic cu rate si etichetele care se zbat in vint cu pasari. Am inteles ca animalele si pasarile de la noi se adapteaza la gunoi sau mor.

Hai Moldova vrea sa repete isprava Oamenilor din Estonia care au visat si realizat la curatenie in toata tara intr-o singura zi. Prognozele expertilor daca asta va reusi sau nu, ma intereseaza putin. Pina atunci voi incerca sa conving cit mai multi oameni sa iasa pe 16 aprilie. Fie ca va inregistrati ca voluntar si participati organizat, repartizat la locurile identificate pe harta cu gunoi. Fie decideti pur si simplu sa iesiti la un picnic si sa stringeti si gunoiul vostru si cel ramas acolo de la altii.

Hai Moldova nu va rezolva problema gunoistilor neautorizate, nici a lipsei unor mecanisme de reciclare, nici a utilizarii iresponsabile a pungilor si sticlelor de plastic. Nici a lipsei de entuziasm, nici a „iesirilor la natrura”, nici a coruptiei din inspectiile ecologice, nici a birocratiei, nici a impotentei primariilor, nici a lehametei generale si a migratiei. Hai Moldova nu va rezolva nici o problema.

Noi pur si simplu vom iesi la 16 aprilie sa stringem gunoiul.


.