Hai Moldova [5]: Hai Mariana!

Mariana a scris despre ONG-uri. Mi-i dragă Mariana şi n-am vrut să comentez, dar ea a pornit o întreagă isterie — a fost repostată pe reţele, a apărut pe Unimedia. Se cere o replică.

Dragă Mariana,

Eu şi Mariana 🙂

1. Să critici ONG-urile înseamnă să critici o formă. O formă de organizare. E cum ai critica SRL-urile, SA-urile sau ÎI-urile. Acestea tot au mape, stilouri, carneţele, flip-charturi, şedinţe şi training-uri. Şi departamente. Mai mult — ele au salarii ascunse, prejudiciind statul, ele ne împînzesc cu publicitate. Dincolo de formă se află conţinutul. Şi el diferă de la caz la caz.

2. Să critici ONG-urile înseamnă să generalizezi. Pui într-o oală plină de prejudecăţi o mulţime de oameni şi organizaţii. E cum ai critica ţiganii, roşcatele sau negrii. Înseamnă să nu discerni între nişte oameni care întorc din Turcia victime ale traficului şi alţii care fac mitinguri achitate din fonduri de partid. Sunt ONG-uri care fură şi sunt ONG-uri care oferă burse, care creează şcoli (de jurnalism, de exemplu), care oferă granturi ce ajută companiile să crească.

3. Să critici ONG-urile înseamnă să proiectezi o frustrare. E cum ai exclama „of, ce m-am săturat de ţara asta plină de imbecili”. E mai uşor să dai vina pe altul, mai ales cînd acesta e un termen generic, ceva vag, care o să absoarbă orice i-ai spune. După numărul de like-uri adunat, ai nimerit pe un teren fertil. Da, de vină sunt ONG-urile!

4. Să critici ONG-urile îmi mai pare absurd. Ele nu se bagă în buzunarul tău. Îşi găsesc singure finanţare. Spre deosebire de guvern, care îţi înghite cel puţin 30% din venituri şi îţi mai pune beţe în roate, fără a asigura serviciile pentru care se bagă la noi în buzunar. Aceeaşi curăţenie în parcuri.

Încă ceva. Tu chiar ai văzut copii care visează să fie coordonator de proiect sau program officer? Eu — nu. În schimb am auzit de la profesori că mulţi copii vor, cînd vor creşte mari, să plece la Italia sau la Turcia. Iar majoritatea studenţilor mei doreau să înhaţe o bursă şi s-o şteargă în Europa.

Poate pentru că acolo parcurile sunt curate?

.