Ce i-ar învăţa Veaceslav Iordan pe Dodon, Bodiu şi Chirtoacă

Prezenţa lui Veaceslav Iordan în campania pentru Chişinău din acest an este surprinzătoare. Mai ales că el nu participă, cum ne-am deprins, cu părţi ale corpului, ci cu moştenirea politică. WTF?

Dodon
Este clar că la emisiunea În Profunzime de ieri cel mai bine s-a prezentat Igor Dodon. Nu s-a prezentat.

Cel mai bine atît pentru el — i-ar fi fost greu într-o dezbatere cu doi candidaţi mai volubili şi caustici. Bodiu şi Chirtoacă ar fi găsit în candidatul PCRM un paratrăsnet pentru tensiunea cu care au încărcat studioul. A fost bine şi pentru că a fost rău pentru contracandidaţii lui. I-a lăsat să se ciondănească singuri, în speranţa că îşi vor tăia reciproc din electorat.

Asta din categoria planurilor. Zagatovşelor. Ce n-a putut presupune echipa lui Dodon, asta e superioritatea netă a lui Chirtoacă în percepţia spectatorilor. Şi aici deja ar trebui să se uite şi să socoată: poate era mai bine să fie prezent un om calm care să repete la nesfîrşit mantra: „drumuri rele, corupţie la primărie, drumuri rele, corupţie la primărie…”

Mi-i interesant să văd dacă Dodon va prelua practica nereuşită a lui Iordan de a nu se prezenta la dezbateri. Dincolo de reticenţa naturală pentru un om pe care îl aştepţi şi nu vine, realitatea televizată e foarte influentă pentru un scrutin. Lipsa de acolo costă. Chişinăul e greu de cîştigat numai cu întîlniri directe şi door-to-door. E mare. Trebuie să ieşi în ringul televizat ca să convingi.

Bodiu
În sfîrşit l-am văzut în acţiune. Un tehnocrat, ca să ajungă la primărie, trebuie să cîştige alegerile. Şi asta e foarte greu pentru un tehnocrat. Să înveţi că un gest sau un fel de a te rezema pe scaun e mult mai important în economia voturilor decît calitatea unui document la care ai lucrat un an întreg. Sau că în dezbateri „managementul timpului” depinde şi de capacitatea de a închide gura oponentului cu replici relevante. Sau că evaluarea activităţii tale nu vine de sus, de la unu, ci de jos, de la mulţi. Exact de unde nu eşti deprins să fii evaluat.

Judecînd după comentariile din sms-uri la emisiune şi din twiter şi facebook azi, pentru foarte mulţi apariţia de ieri a fost prima întîlnire cu Bodiu-candidatul. Ea a oferit grila prin care el va fi judecat mai departe. Planca. Vestea bună e că planca e jos. Bodiu are unde creşte. Şi o campanie în crescendo, evoluţia eroului, transformarea răţoiului arogant în lebădă maiestuoasă, aducătoare de fericire, ar prinde la electoratul nostru însetat de miturile izbăvirii.

Transferul de imagine e o altă „best practice” a campaniei lui Iordan. Cu tot efortul depus în 2007, Voronin nu a reuşit să-şi deşerte ratingul său enorm asupra favoritului. De obicei imaginea curge invers — dinspre candidatul principal asupra partidului. De asta cei doi de ieri se află în capul listelor. Doar prin Bodiu, prin  ce spune Bodiu şi prin ce promite Bodiu se va lua decizia pe 5 iunie. Filaţii, Dumanschiii, Handraburele şi alte nume sonore sunt doar nişte attachmenturi. Bodiu e mesajul. Care-i mesajul?

Chirtoacă
Of, Doamne… Situaţia începe să prindă contururi similare celei din 2007. Dorin are toate şansele să cîştige primăria, la fel de „accidental”. Pentru că nu are contracandidaţi pe măsură. Păcat că Tănase a renunţat la luptă. Mi-ar fi fost interesant să-l văd pe Chirtoacă în faţă cu un candidat calm, subtil şi credibil. (NB Credibil pentru telespectator)

Dorin a făcut ce ştie mai bine — a vorbit. Postura de primar îi oferă mari avantaje — el s-a pregătit de această campanie 4 ani. Ştie pe de rost cifrele, direcţiile, evenimentele. Îşi cunoaşte punctele slabe şi ştie să le acopere.

A avut şi el parte de un iordanism ieri, odată cu publicarea fotografiilor „compromiţătoare”. Judecînd după comentarii, ele i-au făcut mai mult bine.

Mare brinza, parca nu-i tot om si nu are dreptul sa se relaxeze, principalul ca face treaba pentru oras…

De parca primarul nu ar fi om, nu ar avea si el zile de nastere, datii pace omului o data la 30 de ani sa sarbatoreasca ! 🙂 PS: in comparatie cu altii care asa petrec nu o data in an dar practic in fiecare zi si inca cu mult mai serios…

cineva crapa de ciuda? poate gasiti rapanul la voi sub nas inainte de a acuza pe cineva in asa fleacuri? De ce nu va postati chefurile voastre pe la saune cu prostituate si cu tot felul de deliicatesuri??? gasiti o metoda mai omeneasca de a dobandi postul de primar dar nu prin asa metode rapanoase si de rasul lumii! Bravo Chirtoaca! Bine ca mai ai chef de veselii si mai zambesti in comparatie cu niste moroi care ti inspira spaima cand ma gandesc ca pot ajunge sub conducerea lor!

Asta este prostie mare, sunt niste porci cine a venit cu asa poze. Ce el nu este om? nu are voie sa se distreze? a facut ceva ilegal?

Şi tot aşa 90% din ele.

Campania a păşit cu dreptul. Deja e interesant. Prezenţa stilului iordanian în cele trei echipe ne promite multe gafe, respectiv şi eventuale răsturnări de situaţie. Clasa politică nu învaţă din greşeli. Deci, avem şanse 🙂