Nivelul Filat

Prin gestul de azi Filat a confirmat imaginea de lider de partid cumpătat şi raţional. Deja aveam dubii. După cîteva greşeli succesive, prim-ministrul îşi asumase riscuri costisitoare.

Gafe
Dincolo de gesturi gratuite, ca refuzul de a-l saluta pe Chirtoacă, Filat a gafat conştient în istoria cu AMN-ul. Acceptînd un partid refuzat de alegători, el a absorbit un pic şi din imaginea prăfuită a acestuia. Numirea lui Urechean într-o poziţie amuzantă pentru fostul gospodar de Chişinău a fost una din penibilităţile pe care oamenii politici le şterg din CV-uri. În ce măsură baza locală AMN va aduce scor PLDM-ului pe 5 iunie, vor răspunde alegătorii. A meritat (dubiosul) cîştig tactic pe termen scurt, pierderea de imagine pe termen lung?

Un alt risc ce l-a pus în şah pe Filat a fost şi campania lui Victor Bodiu. În pofida aluatului de calitate înaltă a ministrului de stat, percepţia lui de către alegători a fost de om îngîmfat, elitist şi, în acelaşi timp, dependent de prim-ministru. Incapabil de decizii şi acţiuni proprii. Ieşirile acestuia în emisiuni şi în preajma monumentelor arhitecturale i-au arătat faţeta emotivă şi agresivă. De ce Filat l-a lăsat pe Bodiu fără suportul greilor în campanie, rămîne o enigmă.

Godea
Mişcarea nesăbuită a lui Mihai Godea, un susţinător al candidaturii Bodiu pe intern, acum cîteva zile e unul din acele accidente care ucid o carieră promiţătoare. Un fel de Mutu prins drogat fiind golgheter în Serie A. Ce proiect politic oferă Godea care „a strîns” într-o noapte 13.000 de semnături?

Lupta pentru învingerea comunismului, de sine stătător, este, evident un paravan. După ieşirea lui Bodiu din cursă, voturile date pentru Godea sunt cadou pentru Dodon. Nemulţumirea de lucrul alianţei a liderului celui mai influent grup parlamentar pare o glumă de prost gust.

Gestul
Filat numeşte decizia de a-l retrage pe Bodiu şi de a-l susţine pe Chirtoacă un gest de maturitate politică. Este. Dar este şi calcul. Şansele ca în turul doi Dodon să beneficieze de absenteismul electoratului PLDM şi PD erau prea mari.

Incapacitatea lui Chirtoacă şi Bodiu să se concentreze pe comunist era jalnică. Ambii candidaţi democraţi se comportau ca nişte băieţi de toloacă atunci cînd se vedeau unul ca altul. Agenda politică se transformase în cine şi-a făcut manichiură, cine va rezista mai mult la biserică, cine şi cum ţine piciorul, cine pe cine l-a depăşit, cine minte că a fost la cimitir, toate, în paralel cu jurămintele că nu se atacă unul pe altul.

Dodon
Speranţa liderului PLDM este că Chirtoacă va cîştiga din primul tur şi Dodon intră în ofside pentru cel puţin un an. Dodon la primărie ar fi un ac în fundul PLDM. Şi aici Filat se teme nu atît de comunişti, ci de capacitatea lor de a renegocia o alianţă care ar trimite în opoziţie atît PLDM-ul, cît şi vectorul european al Moldovei. (Nu e vorba atît de integrare propriu-zis, cît de fonduri şi suport tehnic şi politic).

Că Dodon va chidăni mai devreme sau mai tîrziu Moscova e sigur. E un veşnic scenariu la care ruşii veşnic se moldo-vedesc. Nu, nu-i Moldova a Rusiei, n-ai ce face. Gogoaşa tricoloră a fugit de matuşcă indiferent de cîrmaci. Şi Lucinschi şi Voronin şi Lupu i-a pupat pe ruşi pe obraz. Şi culmea — tot ruşii au plătit atunci 30 de galbeni.

Filat
Filat a crescut mult în ultimii doi ani. E mai calculat, mai calm. Este mai mereu cu iniţiative şi stabileşte agenda publică, lăsînd colegii să reacţioneze. Riscînd nişte pierderi de aproximare, în aceeaşi perioadă:

  • Ghimpu şi-a demonstrat incoerenţa şi imprevizibilitatea, punîndu-şi chiar şi cei mai apropiaţi aliaţi în situaţii penibile. El nu putea fi un partener de dialog nici pe extern (UE sau Rusia), nici pe intern (Transnistria). A rămas la fel de impulsiv şi iresponsabil.
  • Chirtoacă a ratat ocazia să construiască o echipă şi să atragă oameni de valoare în jurul său. Funcţia de primar este, de fapt, o mare pacoste pentru Dorin, care nu este administrator, ci politician. În plus, unchiul său, care ţine frîiele PL îi limitează potenţialul.
  • Lupu a stat în umbra colegilor de alianţă primul AIE şi acum e la fel de absent, în condiţiile în care e cel mai puţin agil din troica democrată. El nu mai este unul din cei trei lideri ai alianţei, ci unul din cei trei lideri ai PD. Great success.

Spectrul politic are 100%. Scorul fiecărui partid e influenţat direct de prestaţia competitorilor. Filat beneficiază de concurenţi slabi pe partea lui de electorat. Dar este şi partea cealaltă. PCRM-ul stă bine la aceste alegeri locale. Primăvara, cu avitaminoza şi scumpirile ei fac bine opoziţiei. Pe fundalul incertitudinii din tabăra AIE mesajele comuniştilor sunt mai clare şi mai penetrante.

.