Offline cu Gil Taran despre educaţie

Am participat împreună cu cinci bloggeri acreditaţi la Moldova ICT Summit la un offline de 45 de minute cu un educator cu experienţă, Gill Taran de la iCranegie şi Carnegie Mellon University.

Din frazele memorabile: „Dacă aduci un om de acum 50 de ani şi îl pui să se folosească de instrumentele pe care le folosim zilnic, nu va putea. Acum 50 de ani nu erau calculatoare, nu era internet, teleghiduri, cablu, telefonie mobilă. În schimb dacă îl pui într-o sală de clasă, totul e exact la fel. Tabla, creta, profesorul şi chiar materiile care se predau.”

Gil e plin de energie, vorbeşte cu pasiune, gesticulează mult şi nu te lasă să te pierzi în propriile gînduri. Are planuri mari în Moldova, pentru că programul pe care îl gestionează este unul aplicabil şi reblicabil pentru orice ţară.

Una din tezele care stă la bazele activităţii lui este că educaţia trebuie să fie aplicată. Respectiv ea poate fi privită numai în cadrul pieţii de muncă din care face parte. Ceea ce se studiază în SUA nu este numaidecît folositor în India, China sau Moldova.

Ce planifică Gil Taran? Să facă o estimare a posibilităţilor de implementare a programului său educaţional aici şi să ofere guvernului o soluţie pentru transferul de tehnologie şi educarea unor specialişti IT pe termen lung.

(Fotografia făcută cu mobilul o să apară după 12:00)

.