Se caută traducători IT-română pentru guvern

Într-o discuţie cu un membru important al comunităţii sectorului de tehnologii informaţionale am auzit o formulare interesantă.

Tehnologia informaţională se dezvoltă cu o viteză în creştere, şi decalajul dintre cei ce o înţeleg şi utilizează şi oamenii simpli – la fel. Diferenţa e deja atăt de mare încît e nevoie ca cineva să transleze ce se întîmplă în IT în limbaj omenesc.

Guvernul e format din aleşii poporului şi majoritatea oamenilor de acolo sunt departe de tehnologie. Nu înţeleg ce e asta şi cum se mănîncă. Nu pot delimita sectorul, nu înţeleg care sunt subsectoarele şi nuanţele. Dar anume ei sunt cei care reglementează domeniul şi pe multe direcţii de ei depinde succesul sau eşecul lui.

Necesitatatea de a comunica tehnologia e enormă. Îmi imaginez frustrarea specialiştilor care au soluţii tehnice pentru probleme majore ale societăţii şi statului şi care nu pot convinge nişte funcţionari să le aplice. E cum ai avea aspirină lîngă un copil cu febră şi părinţii lui nu-ţi permit să te apropii.

Deja după ce am scris aceste rînduri am vorbit cu Viorel Chihai, un manager local a unei companii italiene. Echipa lui ajută guvernul şi companiile italiene să gestioneze fluxul de documente online. Birocraţie fără hîrtie, ştampile, semnături, curieri. L-am întrebat cînd vor trece şi ai noştri la paperless. Poate peste 15 ani, a zis.

Nu poţi condamna pe cineva că nu are cunoştinţe tehnologice avansate. E greu. Tehnologia avansează prea repede. În acelaşi timp nu sunt de-acord nici cu cei care văd o predispunere genetică sau culturală în asta. „Oamenii simpli” atunci cînd găsesc rostul tehnologiei se învaţă să-l aplice. Centrele raionale şi satele ştiu demult ce-i Skype, Odnoklassniki sau televiziune prin satelit. Pentru că-i ajută. Cloud? Net ne slîşal.

Vitalie Eşanu explică presei cu ce se ocupă. Bine face.

Deciziile personale sunt o salată şi deciziile guvernării cu totul alta. Evident că guvernul nu-şi poate permite să aducă cei mai buni oameni din domeniul IT să lucreze pentru el. Nici nu trebuie. În acelaşi timp, pentru a nu pune piedici unui sector în extindere vertiginoasă, funcţionarii publici ar fi bine să înţeleagă ce se întîmplă în domeniu. Care sunt oportunităţile pe care riscăm să le ratăm.

Pentru ca asta să se întîmple, presiunea poate să vină numai din sectorul privat şi societatea civilă. Ideile din sectorul IT, chiar şi cînd sunt geniale, trebuiesc vîndute. Clienţii trebuiesc convinşi. Şi guvernul e un client foarte specific. Cu promoţii şi leafleturi nu îl cîştigi.

.