Adriana Săftoiu şi cerşitul de la cerşetori

Nu ştiu cînd a reuşit mama să se „împrietenească” şi cu Adriana Săftoiu, dar am găsit cartea cu autograf în biblioteca ei şi m-a intrigat. Adriana Săftoiu e deputată română, aleasă într-o circumscripţie electorală în judeţul Prahova. Jurnalul ei de campanie este o relatare detaliată a chinurilor şi revelaţiilor unei campanii electorale locale. Autoarea e surprinzător de sinceră, pînă la stupefacţie. Să explic.

Una din tacticile de succes în comunele de la care a cerşit voturi a fost distribuţia unor pelerine. Pelerinele aveau însemne de partid şi aveau scuza de a fi „purtătoare de mesaj”. Purtătoare de mesaj care apără de ploaie. Sătenii le-au apreciat şi în unele sate aşteptau organizat candidatul cu pelerine. Citat:

La barieră, un sătean se apropie de maşina cu voluntari. Cere o „pelerină”. Imediat se apropie un bărbat de mine şi îmi cere furios să-i dau şi lui bluze, că are patru copii acasă. Simt că mă enervez şi îi răspund sec: „I-ai făcut cu mine? Ce urli în halul ăsta?” Omul se uită buimac. (p.148) 

Nu îmi imaginez cum asemenea pasaje au putut trece de cenzura Adrianei Săftoiu, care a fost mult timp şi consilier politic. Şi îmi imaginez cu greu cazurile care au fost cenzurate şi nu au ajuns în carte. Sau felul în care şi-au gestionat campania candidaţii şi mai cinici.

Sinceritatea surprinzătoare a autoarei ne oferă o imagine dură a democraţiei locale româneşti. Tind să cred că situaţia în Moldova nu e mai bună.

Înapoi la carte. O altă tactică a candidatei Săftoiu a fost organizarea excursiilor la Bucureşti pentru copiii din comunele în care a candidat şi oferirea darurilor – ghiozdane, caiete, pixuri şamd. Fără însemne electorale. 🙂

Adriana Săftoiu a cîştigat alegerile după cîteva luni de pomeni în cele 60 de localităţi în care a fost votată de 39,5%. Da, ea se arată nemulţumită de mîinile întinse, de atitudinea de cerşetor. În acelaşi timp continuă să educe cerşetori prin pachete, baloane, pelerine, ghiozdane şi excursii. „Strategie”.

Să fim şi noi un pic cinici. În condiţiile în care contracandidaţii dau pachete şi taie porci, discursurile despre democraţie şi responsabilitate pierd imediat din eficienţă. Poţi ieşi cu discursuri despre I have a dream… cît vrei în sate, dar candidatul cu orez riscă să fie mai apreciat. Şi atunci renunţi la vise şi aduci orez.

Cercul e închis. Pe de o parte o gloată de cerşetori, pe de alta – alta. Cerşetorii de voturi.

.