Ochelari 3D pentru sondaje

– E vorba mai degrabă de  motivație  decît de persuasiune. Dacă sporim numărul republicanilor votanți în ziua alegerilor, cîștigăm. […] rezultatele parțialelor au confirmat descoperirea lui Matthew Dowd în stil mare: chiar dacă republicanii au pierdut cumulat votul indecișilor, au cîștigat la general cu mai mult de 4%. Cum? Concentrîndu-se asupra „noilor” voturi oscilante — ale alegătorilor ocazionali, nu ale celor indeciși. 
Fără umbră de îndoială, președinția lui George Bush / 
Robert Draper, p.272
În 2010 referendumul a ieșuat. Au ieșit la vot doar 30%. În sondajele dinaintea referendumului între 70% și 80% din respondenți spuneau că vor vota. Au mințit moldovenii? Au încurcat ceva sociologii? Cred că nu. Respondenții chiar intenționau să voteze. Doar că nu au făcut-o. N-au fost destul de motivați.
Au apărut sondaje noi. Ele pot fi citite în multe moduri. Majoritatea le iau literalmente și extrapolează rezultatele direct în grafice cu numărul de locuri în parlament. De exemplu Unimedia:
Mostra de ma sus este un exemplu de extrapolare lineară. În linii generale ea lucrează așa – dacă azi găsești 100 de lei pe jos, înseamnă că și mîine vei găsi 100 de lei pe jos și înseamnă că peste un an vei avea deja peste 36.500 de lei găsiți pe jos.
Eu vă propun să ne jucăm de-a factorii externi. Factorii pe care sociologii nu au cum să-i prindă, dar care influențează rezultatele. Factori care au mîncat jumătate din decișii alegători de la referendum. Pornim cu cifrele din sondajul inițial: 
PCRM  – 27,7 % , PLDM – 22,6 %, PDM – 10,2 %, PL -9,4 %.
1. Factorul frigului
Sondajul a fost făcut în august, cînd era cald. Harbujii și strugurii, amintirea mării și a concediului, căldura, lumina și locurile de parcare fac oamenii mai optimiști. E normal pentru un guvern să fie mai apreciat vara sau toamna decît iarna sau primăvara. Alegerile, dacă vor avea loc curînd, vor veni odată cu frigul. Și partidele din AIE-2 vor suferi. Scădem de la PLDM 2%, de la PL și PD cîte 1% și adăugăm comuniștilor 4%.
PCRM  – 31,7 % , PLDM – 20,6 %, PDM – 9,2 %, PL -8,4 %.
2. Factorul liderului
Un lider bun trage după el partidul la alegeri. Chirtoacă a demonstrat asta. PL-ul a adus toată bișnițimea Chișinăului în consiliu fără probleme, pentru că a avut un lider puternic și popular. Aici favoriți evidenți sunt PLDM (+2%) și PL (+1%). Filat se bucură de încrederea a 66% din respondenți, Chirtoacă e și el în creștere la 45%, după campania cîștigată. În schimb mai prost stau democrații (-1%) și comuniștii (-2%). Liderii lor pierd din popularitate.
PCRM  – 29,7 % , PLDM – 22,6 %, PDM – 8,2 %, PL -9,4 %.
3. Factorul Raider
Alegerile locale au demonstrat că banii rezolvă multe dubii ale electoratului din Moldova. PDM a beneficiat de o imigrare masivă de lideri și grupuri locale, în special de la PCRM. Avariția votantului va afecta comuniștii (-2%) și va bucura democrații (+2%).
PCRM  – 27,7 % , PLDM – 22,6 %, PDM – 10,2 %, PL -9,4 %.
4. Factorul administrativ
Puterea e un simbol, dar și o mașinărie de vot. Bugetul central e al tuturor, dar îl gestionează oameni concreți. Mașinăria statului va ajuta cel mai mult PLDM-ul (+2%) și PCRM-ul, care dispune de cele mai multe raioane controlate (+1%), va defavoriza, în special partidele extraparlamentare și va subția felia indecișilor.
PCRM  – 28,7 % , PLDM – 24,6 %, PDM – 10,2 %, PL -9,4 %.
5. Factorul stabilității interne
Politicienii sunt păsări călătoare. În acest sens PCRM-ul e ca un cazinou. În el intră jucători și acumulează capital politic. Important e să decizi corect cînd să ieși. Unii ies prea tîrziu, goi pușcă (Tarlev, Stepaniuc), alții ies la timp, cu capital politic de vînzare (Lupu). Dodon are în față o grămadă mare de fise. Alegerile anticipate pot genera tentații mari. Dodon are mari șanse să plece din PCRM (-5%). Un alt partid cu erodare electorală e PLDM (-2%). Un tradițional cîștigător al scurgerii de membri e PD (+2%).
PCRM  – 23,7 % , PLDM – 22,6 %, PDM – 12,2 %, PL -9,4 %.
Cum arată torta parlamentului acum?
Distribuția parlamentarilor după jocul nostru.
Actualizare, la sugestia lui Andrian: Torta de mai sus e feliată cu premiza greșită că 32% din voturi se vor distribui egal. În mod normal maxim 10% din voturi se distribuie, ceea ce modifică distribuția locurilor în favoarea PCRM și PLDM. Cam 4 voturi migrează: PCRM – 34, PLDM-33, PDM-19, PL-15.

Jocul nu este serios. Mai sunt factori care pot schimba rezultatele. Pot să apară partide noi, inclusiv acolo unde nimeni nu se așteaptă. Mai sunt factorii externi. Care au suport clar și specific exprimat de această dată. Mai sunt factorii scandalurilor care își așteaptă momentul în dosare. Toți acești factori își vor avea de spus cuvîntul (Remember Tofan?).
Una e sigur – dacă nici după dezastrul din alianță din ultimile luni voturile nu merg la comuniști, înseamnă că PCRM-ul asfințește. Și majoritatea factorilor antisociologici vor lucra contra lor – și cel al liderului și cel administrativ, și factorul Raider și factorul instabilității interne. Cam multe concluzii după un simplu sondaj. Cifrele pot fi greșite, tendințele sunt clare.
.