Cușca

Evenimentele care s-au petrecut ieri în Parlament ne apropie de punctul culminant al guvernării AIE-2, care, cel mai probabil se va materializa în noi alegeri anticipate. Alegeri de care nu trebuie să ne temem. AIE-2 nu funcționează. Asta e percepția cetățenilor. Asta afirmă și cei trei lideri ai ei.

Cînd echipa joacă prost, antrenorul schimbă jucătorii. Mai rar echipă proastă cu trei antrenori. Nouă ne-a mers.

Ieri echilibrul de forțe care bloca orice inițiativă a fost rupt. De ce? La ce să ne așteptăm?

1. De ce

În spectacolul jucat ieri în Parlament au fost mai multe părți interesate. Să începem de la cele mai mari. Uniunea Europeană și SUA (plus organizațiile internaționale) au aceeași poziție față de viitorul Moldovei. Ele vor o Moldovă stabilă și prosperă, apropiată de Europa. Pentru asta cheamă prin solii lor la deblocarea crizei politice, reformă în justiție și lupta cu corupția.

PLDM. E cel mai legat în această situație. Pe de o parte, în calitate de șef al guvernului, Filat colindă capitale și ambasade și dă promisiuni că totul va fi bine, că guvernul e în stare, că reformele vor fi. Pe de alta, are de lucru cu așteptările cetățenilor care sunt mari și sunt îndreptate spre Guvern, tradiționalul sac de box pentru moldoveni cînd ceva nu merge bine. Alături are doi parteneri ostili, care  nu îi pot permite să guverneze bine, pentru că asta înseamnă voturi pierdute pentru ei. În opoziție stau comuniștii cu care o alianță este imposibilă pentru că ei sunt fix ca actualii parteneri, numai că mai hîtri.

PD. Unicul partid care nu poate fi confundat cu liderul. Dorința cea mai vizibilă a PD-ului este să permită burgheziei socialiste să mențină controlul asupra afacerilor și fluxurilor de bani bugetari. Și, dacă tot sunt la guvernare, să extindă acest control. Un alt vector foarte stringent este dorința lui Marian Lupu să fie președinte. Un altul, nu mai puțin important este să păstreze scorul electoral al partidului. Acest ultim interes este grija lui Dumitru Diacov, care, face ce face, și intră de fiecare dată triumfător în parlament călare, ca Isus în Ierusalim.

PLDM-ul e o piedică în calea tuturor acestor dorințe. E partidul cel mai indicat de migrație a electoratului democrat. Filat e oponent declarat și insistent a lui Plahotniuc. E contracandidatul cel mai puternic al lui Lupu la președinție. Cît mai bine se descurcă Filat, cu atît mai rău pentru cei trei lideri democrați.

PL. Comportamentul liberalilor este cel mai greu de explicat rațional. Motivele lor sunt ascunse în zona în care niciodată nu sunt probe. În spatele discursului anticomunist, care se vinde bine la electorat, stă o prietenie strînsă cu Marian Lupu, în numele menținerii alianței.

Pentru a-și păstra scorul electoral, PL-ul nu poate conta pe miniștrii săi invizibili. Doar pe Dorin Chirtoacă. Un alt Bucefal al campaniilor electorale. Unicul partid care poate fura voturile PL-ului e PLDM-ul. Cît mai rău se descurcă Filat la guvernare, cu atît mai bine pentru PL. În rest – poduri de flori, terenuri și combustibil.

PCRM. Comuniștii își freacă mîinile. Cît mai rău – cu-atît mai bine. Ei au șansa să revină la putere fără efort, doar în baza dezamăgirii populației de AIE-2. Ei vor declara sus și tare că vor deblocarea crizei politice, dar nu vor face nimic pentru a împiedica alegerile anticipate. Comuniștii văd că din AIE PLDM-ul este cel mai periculos partid și vor face orice ca să-l anihileze. Chiar și o alianță.

Aceștia sunt vectorii care au pregătit spectacolul de ieri. Filat a încercat să taie nodul gordian. A cerut demiterea unor funcționari și a anunțat remanieri în guvern unilateral, fără a conveni cu partenerii. Partenerii s-au alarmat, pentru că lor le convine status-quo-ul. Le convine că lucrurile merg prost. Și aici nu trebuiesc judecați, ei procedează rațional. Filat în locul lor ar face la fel. Interesul lui Filat de a debloca situația a coincis cu interesul PCRM de a aprofunda criza. Și s-a votat.

2. La ce să ne așteptăm

Dacă am dreptate în identificarea vectorilor care stau în spatele comportamentului partidelor, situația e destul de clară.
Carul cu trei boi a primit un bici.
PLDM ar vrea ca acest bici să urnească AIE-ul din loc și să repună pe masă acordul de alianță. Un acord care ar permite în mod ideal scoaterea lui Lupu din veșnica ipostază, eliminarea controlului lui Plahotniuc asupra justiției și organelor de forță și remanieri în Guvern. Vise. 
PCRM ar dori ca acest bici să înfurie boii și să facă comportamentul lor cît mai necontrolat. Comuniștii deja au decis să meargă în alegeri și decizia lor a fost clară cînd au nominalizat-o pe Zinaida Greceanîi. Acesta e planul real. Planul ireal, dar și ideal, ar fi o alianță scurtă cu PLDM. Vise.
PL va insista că stejarii pregătesc alianța cu comuniștii. Va arăta cu degetul la Filat, care a distrus alianţa. Dar, în esenţă, un plan de lungă durată nu există. Scrierea unui eseu la tema cum vei fi la guvernare fără Filat, l-ar face pe Ghimpu să se scarpine la ceafă.
PD va folosi toate metodele (inclusiv cele extrem de constituționale) de a tergiversa demiterile și de a menține blocajele din Parlament și de la Guvernare. Va împinge PLDM-ul spre o alianţă reală cu comuniştii. O alianţă care iarăşi convine aproape tuturor.

Șansele ca pasul riscant al lui Filat va aduce AIE-2 acolo unde o vor cetăţenii, UE și SUA sunt minime. Oricît de convenabilă nu le este guvernarea, decidenții din AIE nu se suportă între ei. Au obosit să gîndească. Cel mai probabil e că după încă două-trei luni de lamentări și circ, se va ajunge la alegeri anticipate.

Şi atunci cetăţenii vor avea de dat un verdict celor patru partide. Ameninţările sociologilor că situaţia va rămîne la fel le acceptăm cu bucurie. Ca şi prognoza lor din 2010 că 80% vor participa la referendum. Se va schimba situaţia. Se va schimba.

.