Alianţa a primit un pumn în BOP

Iată rezumatul:

  • În alegeri comuniştii iau mai mult decît dă BOP, iar partidele AIE mai puţin.
  • În ultimile şase luni comuniştii cîştigă teren în faţa alianţei
  • PD-ul e în criză profundă
  • Dacă tendinţa se păstrează pînă în primăvară partidele AIE vor avea în sumă sub 45 de mandate.

0. La ce bun BOP-ul?

Barometrul Opiniei Publice realizat de două ori pe an de IPP este un instrument sociologic unic ce ne oferă o legătură necontenită în istoria Moldovei pînă în 1998. Rezultatele lui, neprelucrate, ajută la puţin. În primul rînd există o anumită întîrziere a publicării, faţă de perioada de cercetare. De exemplu în ultimul BOP nu se reflectă plecarea lui Dodon din PCRM, un eveniment care ar fi influenţat rezultatele.
BOP-ul nu cercetează opinia celor plecaţi peste hotare, opinie care influenţează opinia celor de aici, dar şi rezultatele alegerilor. BOP-ul tradiţional oferă cifre mai rele decît cele reale pentru PCRM. Şi tot tradiţional e prea generos cu partidele din AIE. Iată trei exemple:
Alegerile parlamentare din 2010
În noiembrie, exact înaintea alegerilor BOP oferă următoarele rezultate pentru PCRM – 25,6% sau 37,8% din cei cu opţiune de vot. Rezultatul alegerilor (cu tot cu participarea masivă anticomunistă a diasporei) 39,3. Partidelor AIE BOP-ul le-a prezis peste rezultat: PLDM – 31,6 (de fapt 29,4); PD – 14,6 (12,7); PL 12,7 (9,96).
Alegerile în Consiliul Municipal Chişinău
În preajma alegerilor din iunie BOP vine cu următoarele rezultate: PCRM – 35% (de fapt 46%); PLDM – 22 (14), PL 33 (31), PD 6 (3).
Alegerile Primarului Municipiului Chişinău
Igor Dodon 37% (în primul tur, de fapt, 48%), Dorin Chirtoacă 55% (de fapt 47%).
Asta nu înseamnă că BOP-ul este falsificat intenţionat sau că este inutil. Să nu uităm că rezultatele alegerilor nu sunt un simplu sondaj. La rezultate contează factori care nu pot fi măsuraţi – mobilizarea electoratului în ziua alegerilor, falsificările, participarea diasporei, pana de electricitate de la CEC şamd.
Dacă e să manevrăm cu rezultatele actuale ale acestui sondaj, pur pentru exerciţiu, oferindu-le comuniştilor un coeficient pentru rectificare de 1,1, iar partidelor din AIE 0,9 rezultatele alegerilor parlamentare din Octombrie 2011 ar fi arătat aşa:
PCRM – 52 mandate
PLDM – 23 mandate
PL – 16 mandate
PD – 10 mandate
Dar alegerile nu au fost organizate în octombrie, între timp a mai plecat şi Dodon, aşa că cifrele de mai sus pot fi luate ca simple speculaţii şi cearta pe corabia care se scufundă poate continua fără grijă.1. Ofensiva tăcută a comuniştilor

Nu se poate spune că PCRM a făcut minuni politice din mai încoace. Au lăsat AIE să se distrugă singură. Cu mici intervenţii pe lîngă unii, pe lîngă alţii au destabilizat grupul de la guvernare. Pentru comunişti ar fi ideale nişte alegeri în martie-aprilie, după o iarnă ce promite a fi scumpă.

Chiar dacă am înţeles deja că cifrele brute oferite de BOP nu sunt foarte exacte, tendinţele sunt clare – AIE pierde teren:

În ultimile 6 luni partidele din AIE au pierdit în total 5,2% din alegători. PCRM a cîştigat 5% din opţiuni. PLDM a pierdut 4,7% din baza electorală. PL a rămas cu 8,5% mai puţini alegători decît în mai, iar PD-ul a pierdut 29%! din susţinători.

Ce şopteşte BOP-ul Partidului Democrat

Era clar din start că un eventual eşec al alianţei va afecta grav Partidul Democrat, deoarece el e vecinul ideologic al PCRM. Susţinătorii PL sau PLDM migrează cu greu spre comunişti, susţinătorii PD, partid cu program declarat socialist trec mai uşor la vecinii din stînga.

Pe lîngă asta mai sunt şi factorii Lupu şi Plahotniuc. Popularitatea liderului PD scade vertiginos. La întrebarea cîtă încredere aveţi în Marian Lupu, respondenţii BOP au răspuns „Foarte multă” şi „Oarecare încredere” 35,6% în noiembrie anul trecut, 34% în mai şi 26% acum. Prezenţa celui mai bogat om din Moldova în fruntea unui partid socialist nu prinde bine.

Fără un lider popular în Moldova partidele se descurcă greu. Asta s-a verificat şi la localelel din Chişinău, în care PD-ul şi PLDM-ul au suferit fără vîrf de atac. La nivel naţional riscurile sunt şi mai mari. Or, pe acelaşi front pe care luptă PD-ul a apărut Igor Dodon, care se bucură de încrederea unui număr comparabil de alegători – 23%.

Încrederea în Voronin a crescut de la 33% la 36. Încrederea în Filat a crescut de la 37% la 42%. Încrederea în Ghimpu a scăzut de la 22 la 19, iar a lui Chirtoacă de la 33 la 32. Filat cîşltigă din încredere în condiţiile în care un număr record de oameni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită. Concluzia? Oamenii dau vina pe altcineva.

Dar nici PLDM nu are motive de a merge în anticipate. Visele că anticipatele nu ar schimba nimic au fost spulberate. Alegerile ar putea aduce la putere o stîngă orientată pe integrarea în Uniunea Euro-Asiatică. O integrare pe care Putin o doreşte rapidă şi definitivă. Dacă în AIE există oameni care se rup în anticipate, ar fi bine să revadă discursurile lui Roşca din 2001.

Ca un punct pe i-ul Alianţei a venit şi răspunsul la întrebarea: „Dacă ar trebui de ales în cadrul unui referndum între aderarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană sau Uniunea vamală RUSIA- BIELORUSIA-KAZAHSTAN, pentru care din acestea aţi opta?”

UE: 33,8%
Rusia-Belarus-Kazahstan: 45,6%