Mama, da Jenel se bate!

Politicienii dinMoldova au o misiune extrem de dificilă. Ei trebuie să guverneze o societatedivizată, intolerantă şi veşnic nemulţumită. În aceste condiţii ei au nevoie decalm, maturitate şi strategii pe termen lung, dar se poartă exact ca noi –emoţional, demonstrativ, agresiv. Situaţia din Parlament nu se deosebeşte cunimic de un troleibuz municipal în ora de vîrf. Mutre acre, obosite, oameni cese calcă în picioare, bătrîne care privesc rău la tineri care şed pe scaun,privesc pe geam şi nu văd nimic în jur.

Deputaţii, dinpăcate, nu au înţelepciunea vîrstei lor. Sunt nişte copilaşi. Cu pofte, obideşi apeluri la autorităţi superioare. Unii se jeluie la televiziuni, alţii laambasade. Explodează în replici emoţionale acolo unde se cere raţiune şi auprobleme personale mai importante decît cele naţionale.

Alegereapreşedintelui este o prioritate majoră pentru Moldova. Vacanţa acestui postface ca orice act de guvernare să fie adhoc şi temporar. Face orizontul politicsă fie de un an. Îndepărtează investitorii şi partenerii europeni. Ultimii ospun pe şleau: „Alegeţi măcar şi o păpuşă. În comparaţie cu reformele de fondpe care le aşteptăm de la voi în justiţie, economie, educaţie sau administraţiepublică, alegerea preşedintelui este un simplu gest.”

Şi într-adevăr eun gest. Un gest care ar prelungi guvernarea AIE cu 3 ani. Dar pentru băieţeiidin parlament gesturile şi vorbele sunt mai importante decît faptele.

De ce suntdeputaţii noştri supăraţi unii pe alţii?

Voronin e supăratpe Ghimpu pentru că îl numeşte cu cuvinte urîte. Pe Lupu pentru că l-a trădat.Pe Filat pentru că vrea Moldova fără Voronin. Tot AIE-ul pentru 7 aprilie. PeDodon pentru că s-a vîndut.

Ghimpu e supăratpe Voronin pentru că se numeşte comunist. Pe Filat pentru că e obraznic. PeLupu pentru că îi ocupă locul. Pe Dodon pentru că e bursuc. Pe Greceanîi pentrucă e Zina-Carabina.

Filat e supăratpe Lupu pentru că Plahotniuc. Pe Ghimpu pentru că ţipă. Pe Voronin pentru că eşmecher. Pe Godea pentru că Viena.

Lupu e supărat petoţi pentru că nu-i preşedinte. Inclusiv pe Plahotniuc e supărat şi chiarînjură din cauza asta. Pe Voronin e supărat că l-a numit doi metri de bulbuci.Pe Filat e supărat din cauza ratingului. Pe Ghimpu că-i fugăreşte electoratulrusofon.

Dacă nu i-ararăta nimeni la televizor, politicienii noştri s-ar aşeza pe buci şi ar da dinpicioare plîngînd de milă. Toţi merită să fie acolo sus, în vîrful piramidei,printre nori şi zei, dar se bălăcesc într-o băltoacă politică din care de doiani nu pot ieşi. Din cînd în cînd ies în faţa jurnaliştilor şi încep să-şi punăporecle: unu-i păpuşar, altul e pescar, al treilea e vrăjitor politic, altul epupsik glamuros, unul umblă ca tuzik, altul linge kilometri de asfalt şi toţise trimit unul pe altul la medic să se controleze la cap.

Nu de aşa lideriare nevoie o ţară cu nasul în glod.

Ar urma un apella bun simţ, dacă ar mai fi speranţe de maturizare. Pacienţii însă suntincurabili. Să ne privim însă atent în oglindă şi să recunoaştem sincer că nereprezintă. Ei lucrează în parlament cam cu aceeaşi rîvnă, plăcere şiproductivitate ca şi ceilalţi moldoveni. E destul să ne aducem aminte deşoferul de microbuz, funcţionarul de la ghişeu, omul care se bagă în faţanoastră în rînd şi şoferul care ne fugăreşte pe trecerile de pietoni.

Cînd va veni aceazi în care ne va fi dragă unul de altul?

Mă tem că nu vafi ziua alegerilor anticipate…