Calmculul lui Dodon

Dodon e calm. Calculul lui e următorul – pentru a intra în parlament are nevoie de 60.000 de voturi. El contează pe minim 20 de mii în Chișinău, 10 mii în UTAG și 7-8 mii în Bălți. Rămîn cîte 600 de oameni din fiecare raion. El e sigur că trece pragul în caz de alegeri – pe centru-stînga concurența e slabă. De aceea el nu se teme de alegeri. Dar alegerile sunt, pentru Dodon planul B.

Planul A este alegerea președintelui. În cazul alegerii președintelui, cu aportul socialiștilor, Dodon e încrezător că partidul lui va crește. Inclusiv în ce privește fracțiunile.

Azi a avut loc un nou offline cu Igor Dodon. Chiar în timp ce liderii AIE renunțau în direct la Moldova 1 la referendum. Dodon a fost uimitor de sincer, dar multe din cele spuse vrea să rămână off the record. O să încerc să-mi forțez discernămîntul pentru a transmite cît mai multe din cele discutate, fără a trece liniile roșii care ar afecta relațiile omului cu cei din jur.

1. PCRM

Dodon m-a bucurat confirmînd în detaliu comentariile mele din noiembrie. El a plecat pentru că Voronin nu a reușit să mențină echilibrul între grupările din partid. PCRM-ul e puternic atît timp cît e condus de Voronin. Comuniștii vor numai anticipate, pe de o parte, pentru că alianța e în trend negativ, iar ei încă se mențin. Pe de altă parte (mai profundă), pentru că Voronin vrea să curățe listele și să scape de oamenii nesiguri, dar și de ”antropologi”, care îl țin în pat (șahistic vorbind). Apropo de șah, Igor Dodon, on jă președintele Federației de Șah, ne-a anunțat că săptămîna viitoare în Chișinău va veni Anatolii Karpov, fostul campion mondial.

Comuniștii nu vor reuși cu varianta violentă de răsturnare a puterii. Nu sunt credibili și provocările primitive pe care le fac doar îndepărtează de ei forțele pragmatice și temperate ale societății.

2. AIE

Dodon nu vrea posturi nici în primărie, nici în guvernare pentru că el nu simpatizează partidele din AIE. În același timp el e de-acord să contribuie la deblocarea situației din cele două instituții pentru a permite buna funcționare a țării. Pe de altă parte, în opinia lui Dodon, PL e unicul partid din AIE care își poate menține scorul electoral în caz de alegeri anticipate. Restul vor pierde multe voturi. Și din această cauză ele sunt disperate să găsească o soluție pentru alegerea președintelui.

3. Decizia Curții Constituționale

Dodon a adus aminte celor din sală care a fost prima sa reacție exprimată și pe facebook:

Și a lăsat să se înțeleagă că asemenea acțiuni știrbesc din credibilitatea comuniștilor, care, pe de o parte, acuză AIE de uzurpare și organizează proteste, iar pe ascuns colaborează cu unele grupuri de interese din AIE pentru a rezolva astfel de probleme.

Acesta a fost o discuție deschisă pînă la extreme, în care gazda s-a expus și despre finanțarea partidelor și despre specificul local al campaniilor electorale și despre finanțarea partidului. Aștept cu nerăbdare să văd ce vor scrie ceilalți participanți la offline, mai ales pentru a vedea unde au pus ei bariera între ce au auzit și ce au decis să transmită mai departe.

Oricum, nu cred că organizarea acestui eveniment exact în timpul aflării liderilor AIE în direct la postul public de televiziune a fost una întîmplătoare. Probabil că liderul socialiștilor a decis să-și înceapă anume așa negocierile.

Vitalie Braniște, aka Bunelul, e candidatul bloggerilor la funcția de președinte, pentru că întrunește condiția vîrstei. El a refuzat onoarea pentru că are doi copii.

Uneori întrebările bloggerilor plictiseau gazdele. Ca de obicei la offline-uri a răsunat întrebarea: "ce părere aveţi de legalizarea cînepii?"

Bloggerul Andrian Gavriliță a plasat această fotografie pe facebook cu comentariul: ”am reuşit să ajugem la un numitor comun cu privire la alegerea preşedintelui.”

Nicu Calcea, minorul care a votat contra la toate propunerile ultimului congres al PPCD, e primit în rîndul socialiștilor de liberalul Valeriu Pașa. Mari sunt minunile blogosferei.

Bloggerul Eugeniu Luchianiuc îi explică lui Igor Dodon cum și de ce a cerut de la Vlad Filat un iPad. Dodon rîde și spune că politicienii nu dau nimic degeaba.