7 greşeli politice: PD şi ?

(Acest articol încheie o serie publicată în ziarul Capitala. Am scris despre Vladimir Voronin şi PCRM, Vlad Filat şi PLDM, Dorin Chirtoacă şi PL.)

Dacă problema cea mai mare a lui Filat este lipsa unui plan pentru ţară, problema cea mai mare a Partidului Democrat este mult mai măruntă – PD-ul nu are un plan pentru sine. Democraţii sunt un partid fără identitate – enigma leadershipului, lipsa de transparenţă în luarea deciziilor, poziţia greu de descifrat în problemele care chinuie moldovenii fac foarte dificilă imaginarea alegătorului tipic al democraţilor. Cine este el?

Cel mai probabil că alegătorii PD sunt cei care nu se regăsesc în alte oferte electorale, cei care admiră statura şi vorba frumoasă a lui Marian Lupu şi cei care cad pradă uşor experimentelor electorale de tipul celui care a avut loc la Nisporeni la locale.

Despre experimentul Nisporeni vom mai vorbi, dar pe scurt, esenţa – la localele de anul trecut printr-un efort enorm PD şi-a dublat numărul de alegători de la 5.300 (18%) în noiembrie 2010, la 10.300 (37%) în iunie 2011.

În aceste condiţii este mult mai dificil de evaluat impactul unor sau altor decizii ale partidului asupra propriilor alegători. Se poate spune că Partidul Democrat greşeşte cel mai puţin, pentru că generează cele mai mici aşteptări şi are un electorat extrem de flexibil.

7. Localele din Chişinău

Chişinăul nu este doar cea mai mare concentraţie de alegători din Moldova, este şi un test electoral pentru un public bine informat şi de masă. Localele din Chişinău sunt foarte apropiate ca tip de campanie de alegerile parlamentare – contează mult mai mult mesajele, dezbaterile, întîlnirile directe şi mai puţin cumpăratul de lideri loclali şi împărţitul cadourilor electorale.

PD a picat lamentabil testul Chişinăului, alimentînd suspiciunea că Partidul duce lipsă acută de lideri. În pofida unor investiţii majore, Valentina Buliga a luat doar 2%. Are acum PD-ul un potenţial lider care să ia mai mult? Greu de spus da.

6. Introducerea nătîngă a lui Plahotniuc în joc

Epopeea Plahotniuc şi PD s-a jucat în acte multe şi stranii. Apariţia „investitorului” în public, introducerea pe furiş a lui în listele electorale, jocul de-a finanţarea partidului şi prezenţa ambiguă a lui în negocierile cu comuniştii au răspuns afirmativ la toate suspiciile moldovenilor deprinşi cu „cine stă în spatele”. Plahotniuc stă şi în spatele şi în faţa Partidului Democrat.

Alegătorul PD nu prea ştie cum se iau deciziile în partid, dar a înţeles că le ia Plahotniuc. Şi acesta a recunoscut că politica trebuie să fie în primul rînd profitabilă. Procuratura, cinci ministere şi două funcţii de top în parlament aduc venit. În ce măsură această abordare aduce şi voturi?

5. Miniştrii incognito

Cu excepţia lui Valeriu Lazăr, miniştrii PD nu prea adaugă valoare partidului. Marcel Răducanu şi Pavel Filip sunt necunoscuţi marelui public. Valentina Buliga a picat testul electoral în Chişinău. Boris Focşa are parte de un an plin de scandaluri în care are o prestaţie incredibil de neinspirată.

Unicul ministru vizibil şi care are o imaginea pozitivă este Valeriu Lazăr, dar foarte puţini alegători cunosc apartenenţa partinică a acestuia. Dacă la următoarele alegeri din sală se va ridica întrebarea – ce mari lucruri au făcut în guvern miniştrii PD, numai Marian Lupu va putea oferi un răspuns suficient de vag pentru a evita pronunţarea adevărului.

4. Miza pe alegătorul instabil

PD e un partid care oscilează enorm, atît geografic (în 2011 Chişinău – 2%, Nisporeni – 38%), cît şi de la campanie la campanie (parlamentarele din 2009 sunt foarte sugestive – în aprilie 3%, în iulie – 12,5%). Spre deosebire de PL, PLDM sau PCRM, democraţii nu au o bază electorală stabilă, nu au „fanatici” de partid, gata să lucreze zi şi noapte voluntar, de dragul principiilor şi valorilor. Anume principiile şi valorile sunt deficitare în oferta electorală a acestui partid.

3. Salvarea cu orice preţ a procurorului general

Prin orice preţ a se citi cariera lui Marian Lupu. Declanşarea neaşteptată şi nepregătită a alegerilor preşedintelui pentru a opri ofensiva PLDM-PCRM orientată pe demisia Procurorului General şi a unor miniştri, au dus direct la sfîrşitul lung şi sigur al ambiţiilor prezidenţiale a veşnicului candidat. Din funcţia de preşedinte, Marian Lupu ar fi putut reface nivelul de încredere şi ar fi asigurat PD-ului vizibilitate şi voturi. Era posibilă totuşi alegerea omului nant şi frumos? E o întrebare care îl va bîntui, probabil, tot restul vieţii.

Procurorul, în pofida atentatelor PL, rămîne a fi al Partidului Democrat, doar că impactul electoral al acestei funcţii este probabil negativ.

2. Leadershipul slab

Triumviratul artificial din PD aduce aminte de salata numită Blocul Electoral Moldova Democrată din 2005. Ca şi atunci, cîţiva profitori-paraziţi au ajuns în parlament datorită imaginii puternice a unui căluţ-năzdrăvan. Fără aportul electoral al lui Marian Lupu, nici Diacov şi nici Plahotniuc nu ajungeau în parlament.

Acum ei au ajuns şi îl provoacă pe primul să înjure în rusă de la tribuna de speaker. Cum să nu înjuri cînd ratingul scade, iar politica e jertfită intereselor economice? Oamenii simt slăbiciunea lui Lupu şi nu văd în jurul lui un înlocuitor pe măsură. Importanţa liderului pentru alegerile din Moldova e crucială. Cine va fi căluţul năzdrăvan la următoarele alegeri?

1. Identitatea difuză

Reforma, acest cuvînt steril şi obosit ne este turuit din toate mediile magnatului de la Grozeşti. Conform celor scăpate cu vorba, Partidul Democrat se va poziţiona foarte clar (oho!) pe eşichierul de stînga pentru a lupta pe viaţă şi pe moarte pentru electoratul comuniştilor. Serios? Un partid de stînga cu lider milionar, cetăţean al României, care declară că vorbeşte româna? O ofertă electorală celor umili, bătrîni, săraci şi nostalgici din partea celui care şi-a construit imperiul din jocuri cu bugetul de stat? Să vedem.

În orice caz, dacă reformatorul Plahotniuc caută deja loc demn de retragere pentru Lupu, PD-ul riscă să piardă jumătate de electorat. Şi lideri de asemenea talie deschişi spre colaborare nu prea sunt pe piaţă. Cunosc doar unul.