Beyond business cu John Browne

Timp de 41 de ani John Browne a lucrat pentru compania petrolieră BP. I-a luat o lună de stat în Venezia pentru a-şi scrie autobiografia. L-a ajutat de scriitoarea-fantomă Philippa Anderson. Timp de 12 ani John Browne a fost Directorul Executiv al companiei în care s-a înrolat în 1966 ca xeroxist asistent.

Cartea e structurată după ţările/regiunile în care Browne a administrat proiecte.

 1. Iran
 2. Alaska
 3. Scoţia
 4. SUA
 5. California
 6. Columbia
 7. De la Agola la Libia
 8. Rusia
 9. Azerbaijan
 10. China
 11. Marea Britanie
 12. SUA
 13. Londra
 14. Veneţia
 15. Epilog: Brazilia

 

Cîteva citate:

foto-4

“De ce trebuie de investit într-o ţară sau alta? Şi, mai ales, de ce nu merită să investeşti? De ce să rămîi în China, dar să nu depui efort în Sudan? Desigur, din cînd în cînd unor ţări li se impun sancţiuni sau embargo şi atunci alegerea a fost făcută fără implicarea ta. Dar dacă nu sunt sancţiuni, care sunt obiectivele investitţiei?

Eu cred că principalul e rentabilitatea şi stabilitatea. Şi cel mai important aici este „anume stabilitatea. Asta înseamnă că [investitorul] trebuie să se asigure că conducerea ţării e fermă în respectarea drepturilor, în creşterea bunăstării pentru poporul ei, dar, de asemenea are grijă de îmbunătăţirea legilor şi respectarea lor strictă.”

foto-1-14

”Obligaţia managerilor este [a] să delege responsabilităţi şi [b] să organizeze lucrul astfel încît resursele umane şi financiare să fie utilizate cu eficienţă maximă.”

foto-3

foto-5

“Pentru că oamenii des nu rezistă stresului şi au tendinţa să se abată de la direcţia stabilită, liderul trebuie iar şi iar să indice direcţia – eu numesc asta pilotare. În asta constă una din principalele responsabilităţi. Trebuie să înţelegi unde vrei să îndrepţi oamenii într-atît de bine încît explicaţia să încapă pe o carte poştală.”

foto-6

Cărţile mai sunt şi surse importante de referinţe. Cam aşa ar trebui să arate şi rapoartele Guvernului sau Primăriei Chişinău (PDF 2 MB) în Moldova de vis.

foto-7

Apropo, cine îmi recomandă o carte bună-bună despre istoria Veneţiei?