Clickuri între focuri: dosarul fotografic transnistrean al lui Nicolae Pojoga

poster3Toleranța consumatorilor de informație pentru imagini sîngeroase a atins cote extreme în era internetului. Imaginile de război cu oameni decapitați, înjunghieri multiple, prinse la viteza de 10 cadre pe secundă nu mai surprind și nu mai generează protestele societății. Ne-am deprins. Am acceptat. Am descoperit anatomia omului proaspăt ucis. Am învățat că în imagine e sînge și sub ea statistică – 50 de morți, 120 de morți, 100 de mii de morți. Un număr oarecare de morți. Și acum știri din sport.

 

Ca fotojurnalist cu experiențe în punctele fierbinți din estul Europei (Transnistria, Vilnius, Riga, Nagorno-Karabah, Bosnia), Nicolae Pojoga a fost desigur expus cruzimii războiului. Întrebarea retorică pe care și-o pune cînd vorbește despre asta: redă oare imaginea plină de orori corect ceea ce se petrece? Explică oare cadrele pline de sînge esența unui război? În alegerea dintre a șoca și a informa, Nicolae Pojoga este printre puținii care au mers pe a doua cale.

 

Duminică la 16:00 la Centrul Expozițional Brâncuși va fi inaugurarea expoziției „DIN SENIN”, cu o selecție de 64 de imagini făcute în timpul conflictului transnistrean, pe ambele maluri. E o selecție care permite privitorului să mediteze asupra acestui conflict refulat colectiv. Să intre într-un segment suprarealist din spațiu-timp în care tinerii mureau în livezi în floare, oamenii își îngropau morții cu arma în spate, iar seara își aduceau caprele de pe deal.

 image description

Fotografiile lui Nicolae Pojoga nu sunt propagandistice și nu sunt înscenate. Sunt o relatare a realităților dure care s-au derulat în jurul unui fotograf nimerit pe cîmpul de luptă. În timp ce aranja fotografiile în holul Centrului Brâncuși, Nicolae Pojoga îmi arată imaginea unui ostaș decedat, întins pe o bancă de beton și îmi povestește cum brațul mortului s-a dezdoiat și a căzut spre sol, lîngă fața fotografului care stătea ghemuit sub bancă prins între tiruri la Tighina. Sunt momente în război în care te faci mic-mic și vrei să te îngropi în pămînt, mai spune.

 

Fotografiile nu au descrieri alături. Sunt doar imagini. Poate că într-o zi Nicolae Pojoga va fi de-acord să povestească istoria unui om care a fost acolo. La moment ne arată doar fotografiile. Făcute cu un ochi profesionist, aranjate impecabil în timp ce lumea din jur își trăia unul din sfîrșituri.