Jocul de-a offline-ul cu Igor Dodon

Offline-ul devine un instrument popular al comunicării politice în Moldova. Eficient? Fără îndoială. Cum ar mai fi apărut Igor Dodon într-un material video atît de pozitiv la www.curaj.net, de exemplu? Pe lîngă funcţia clară de promovare şi mediatizare, offline-ul mai are avantajul de a crea o relaţie personală cu tinerii activi. Ei se vor raporta pe viitor nu doar la un lider politic, ci şi la un „Om”.
„In fine, pe mine cel mai mult m-a interesat Omul Dodon.”Liuba Ceban
Pe mine nu m-a interesat cel mai mult Omul-Dodon, ci mişcările din interiorul PCRM, felul în care e organizată şi funcţionează această organizaţie. Ce urmează e cenzurat de două ori: nu scriu despre ce s-a spus off-record şi nu scriu despre ceea ce vreu să ştiu eu fără ca să ştiţi şi voi 🙂

Photobucket
Igor Dodon discută cu bloggerii în cadrul unui ofline organizat la 2 mai 2010. Itinerarul a inclus mănăstirea Hîrjauca şi satul de baştină a liderului politic — Sadova.

Despre PCRM
Dodon se auto-descrie ca reformator al partidului. A lăsat să se înţeleagă că reforma de esenţă se amînă — lider va rămîne Vladimir Voronin, denumirea rămîne aceeaşi. Voronin este un fel de garant al coeziunii în partid, fără el PCRM riscă să se divizeze. Transferul de putere trebuie să se facă treptat şi pentru asta trebuie să crească pilonii de rezervă care să preia povara preşedinţiei de partid lin, fără mişcări tectonice.

Schimbarea denumirii nici nu se pune în discuţie pentru moment. În schimb rebrandingul a început cu simboluri noi. Printre ele stagurile lui Ştefan cel Mare, care pe viitor pot deveni steagurile partidului. L-am întrebat pe Dodon dacă prevede o eventuală modificare a tricolorului ca steag oficial. El a spus că el ar fi contra, pentru că ar scinda încă o dată societatea. În plus, dacă s-ar fi dorit schimbarea tricolorului asta s-ar fi făcut în 2001 cînd comuniştii aveau 71 de mandate.Photobucket
Igor Dodon, comunist cu blog şi facebook.

Dodon ne-a mai dat detalii curioase despre relaţia dintre Mark Tcaciuc şi Grigori Petrenco, despre „cum a apărut Muntean” şi despre plecarea lui Lupu. Despre ultimul a spus că l-a uimit că timp de 4 ani ca lider la PCRM n-a reuşit să adune o echipă în jurul său şi că a plecat singur. L-am întrebat „dacă s-ar întîmpla o tragedie şi aţi fi nevoit să plecaţi din PCRM mîine, cîţi oameni v-ar urma”? A rîs şi a spus că întrebarea e formulată greşit.


Despre opt ani de guvernare
Tema guvernării era mai mereu driblată în direcţia predecesorilor. Iarăşi s-a adus aminte despre programul Pămînt, iarăşi s-a vorbit despre guvernul Sturza.


Photobucket

Pe alocuri discursul lui Igor Dodon nu genera exaltare nici măcar colegei de partid şi de fracţiune Inna Şupac (în stînga). Totuşi, asta se întîmpla rar, Dodon e un orator şi conlocutor captivant.Chiar întrebat despre eşecul Ghişeelor Unice în perioada cînd era ministru (din 10, deschise în centrele raionale ca modele de urmat în 2006 doar unul mai activează efectiv în 2010), el a dat vina pe opoziţie. Cică după alegerile locale pierdute în 2007 de PCRM, ghişeele unice au fost văzute ca proiect comunist şi noii primari le-au îngropat. De ce nu a fost elaborată o lege a ghişeelor unice? „Ştiţi şi voi cum se implementează la noi legile.” De ce la Edineţ unde APL erau comuniste ghişeul s-a uscat? Totuşi Reforma Regulatorie era „fişca lui Lazăr”, eu eram concentrat pe alte proiecte.

Întrebat de ce biletele avia sunt scumpe în Moldova, a pomenit de liberalizarea în domeniu. De ce asta nu s-a făcut timp de 8 ani? Păi tocmai urma să fie implementat în 2009, toate hotărîrile erau gata.

Din seria „tocmai urmau să fie implementate în 2009” e şi dezvoltarea parcurilor industriale.

Photobucket

Партия и блогосфера едины! (Partidul şi blogosfera sunt una!)


Despre AIE
Dodon prevesteşte o destrămare a alianţei în mai, cel tîrziu iunie. Din momentul în care va fi anunţată data noilor alegeri. De aceea a propus ca următorul off-line să fie organizat la sfîrşitul lui mai, pentru că în iunie va avea mult de lucru.

A spus că Ghimpu e cel mai consecvent lider de partid şi că în ultimile săptămîni recuperează teren din contul PLDM. Filat e şi el în expansiune din contul PD şi că fortifică verticala puterii după modelul Putin. Dodon se aşteaptă la utilizarea pe larg a resurselor administrative de către PLDM. Lupu şi PD sunt marii pierzanţi ai actualei conjuncturi politice şi asta se datorează inclusiv percepţiei de mişcare spre dreapta a PD-ului.

O declaraţie pe care o consider calculată din timp a fost şi că în cazul ieşirii PLDM-ului din AIE Lupu ar rămîne cu Ghimpu şi apropierea asta i-ar fi şi mai dăunătoare. Nu e clar unde ar rămîne Lupu cu Ghimpu, dar e clar că PCRM-ul şi-a stabilit victima campaniei şi, evident, aceasta e PD-ul. Mă aştept la un atac masiv asupra lui Lupu pe care îl vor face „de dreapta, liberal” ca să-l împingă din electoralul de stînga.

Photobucket

Bloggerii află că lumînările nu se aprind doar la 6 aprilie. Vlada Ciobanu şi Nicu Calcea la Hîrjauca.

Despre Igor Dodon
Cum am scris şi în „Cinci lideri politici” întrebarea majoră la care trebuie să răspundă tov. Igor Nicolaevici este dacă poate deveni un lider şi nu doar o interfaţă a unui partid cu mecanisme decizionale obscure. Nu m-a convins nici la offline. PCRM are o metodă obscură de luare a deciziilor şi o practică rigidă de impunere a acestora celor care nu sunt de-acord cu ele. Din pilonii în creştere ai PCRM e clar că Tcaciuc, Petrenco şi Muntean se plac mai mult între ei decît în oricare combinaţie cu Dodon. Pe de altă parte nici unul din cei trei nu se ridică la nivelul lui Dodon în ce ţine de carismă, fler, calitate a discursului, capacitate de a dialoga şi negocia. 


Dodon e pragmatic şi are capacitatea de a discerne imediat între temele care radicalizează discuţia şi cele care îl orientează spre dialog. Chiar şi în problemele tradiţional-provocatoare cum ar fi limba, statalitatea, relaţia cu UE/Rusia, problema Transnistreană el e în stare să menţină generalitatea afirmaţiilor la nivelul numitorului comun dintre interlocutori.


De exemplu, întrebat de unire, el spune că e bucuros că atîţia tineri inteligenţi şi activi au rămas în Moldova, ceea ce arată că ei cred în capacitatea acestei ţări de a le oferi un viitor.


Cu toate că e din generaţia nouă de politicieni (cu cont pe facebook şi cu blog), Dodon e bine integrat în modelul moldovenesc de funcţionar aflat la guvernare. Drumul din Sadova e ideal, reparat recent, casa părinţilor lui arată ca o vilă, iar offline-ul l-a „costat ieftin, vreo 4-5 mii de lei”.


Despre Lenin consideră că e un simbol al partidului din care face parte şi trebuie păstrat în aşa rol. Dacă nu ar fi fost în partid nu s-ar fi dus la monument la 22 aprilie.Photobucket
Nicu Calcea, aka Băiatul în Galben Doi, se pregăteşte de alegerile anticipate.

Photobucket
Sărmanul antistatalist şi unionist, Nicu a avut de ascultat nişte afirmaţii care i-au provocat rupturi de neuroni.


Photobucket
Додон и его команда! (Dodon şi echipa lui)


Photobucket
Все для блоггеров! Все для блогосферы!   (Totul pentru bloggeri! Totul pentru blogosferă!)


Photobucket
Все для блоггеров! Все для блогосферы!   (Totul pentru bloggeri! Totul pentru blogosferă!)


Photobucket
Все для блоггеров! Все для блогосферы!   (Totul pentru bloggeri! Totul pentru blogosferă!)


Despre offline au mai scris şi filmat:
Igor Dodon
Nicu Calcea / CurajTV
Liuba Ceban


.