Prezentarea de la TEDx Chişinău Christmas Envision

Am lăudat organizatorii evenimentului cu denumire lungă menţionat în titlu, acum e timpul pentru puţină critică. Eu nu ştiu exact cum au loc conferinţele originale TED şi nu am participat la nici una, dar am consumat foarte multe prezentări online, filmate.

Mie îmi pare că revoluţia asta TED a fost posibilă global mai mult datorită clipurilor şi mai puţin evenimentelor propriu-zise. Prin plasarea online a prezentărilor filmate şi editate impecabil, privitorul are senzaţia că se află în sală. Şi dacă la sală au acces sute şi mii de oameni, prezentările TED de pe youtube adună sute de mii. Inclusiv pe noi.

De aceea evenimentul propriu-zis este 10% din munca de tip TED, este doar filmarea unei emisiuni, munca adevărată de montaj şi promovare abia urmează. Şi sala trebuia pregătită ca pentru filmări, nu ca pentru teatru. Şi purtatul microfonului nu poate fi o opţiune (noroc că eu l-am folosit, ceilalţi nu prea). Şi nici depăşirea limitei de 18 minute nu trebuia admisă. Recunosc, aici am întins şi eu cu improvizaţii şi asta a afectat calitatea prezentării.

Omul cît trăieşte-nvaţă. Şi oamenii care fac posibile evenimente TED în Chişinău sunt oameni foarte dornici şi gata să înveţe şi să crească. Iar evenimentul de Crăciun a fost proiectat exact pentru a depista potenţialele locuri vulnerabile în organizare, pentru că, totuşi, aşteptările mari vin de la evenimentul TEDx Chişinău din luna mai. Şi acolo băieţi eu vreu să vă văd cei mai buni din lume.

Felul în care au fost făcute publice prezentările m-a dezamăgit. Sper să nu supăr privesc.eu, o iniţiativă care ne face martori la multe evenimente importante, aşa cum sunt ele, fără montaj şi comentarii. Prezenţa lor acolo e un mare noroc. Dar nu e suficientă. Prezentările nu sunt separate, nu există tag-uri, posibilitate de a adăuga subtitre, descrieri-tip, posibilitatea de a le sorta, de a comenta.

Dar Crăciunul este o sărbătoare, chiar şi cînd e pe vechi. Mai ales pe vechi. Şi iată că de Crăciun am primit un cadou de la Xenia Barabaş — prezentarea mea montată cu slide-urile power point. Da! Îi mulţumesc şi lui Oleg Ciubotaru care a făcut share la materialul filmat şi şi-a expus tuturor inima lui mare, care bate în ritmul free content 🙂

Ei şi după această sesiune de cicăleală şi poveţe bătrîneşti, stingem lumina, medităm un pic şi privim filmuleţul de 20 de minute.

Voie bună!

Partea unu

Partea doi

.