Offline cu Pavel Filip, ministrul TI şi Comunicaţiilor

Pavel Filip este enigma noului guvern. Cel mai necunoscut nou ministru a fost deschis şi jenant de sincer la întîlnirea cu bloggerii de vinerea trecută. El încă nu este „în temă”, recunoaşte că nu este specialist şi promite ca peste patru luni să poată răspunde la întrebări. Mai recunoaşte că e un simplu administrator şi că marea lui realizare în viaţă este că face oameni mai deştepţi să lucreze pentru el.

În sală au fost vreo 40 de bloggeri, majoritatea din IT. Întrebările lor specifice le-a preluat un funcţionar din MTIC, care a spus că e-guvernarea se va baza pe tehnologia cloud, că diferenţa dintre MTIC şi Centrul E-gov e că Ministerul va crea politici, iar centrul le va implementa, că în Moldova există peste 1000 de deţinători ai semnăturii electronice digitale.

Nu, dl. Filip nu a deţinut şi nu a folosit niciodată semnătura electronică digitală nici cît a condus Tutun CTC, nici cît a condus SA Bucuria. La nivel de viziuni pentru dezvoltarea sectorului va reveni în patru luni.

Pavel Filip spune că ministrul nu trebuie să fie neapărat un specialist în domeniu, că este un post pentru o figură politică. Este el un politician? Tehnic, da, e venit de pe liste, a participat activ la campania PD. Dar nicidecum în sensul pomenit de Sorin Hadârcă în Mitul tehnocraţiei

Oameni căliţi pe baricadele electorale. Oameni care-şi asumă responsabilitatea şi acţionează pe cont propriu. Oameni care au prilejul să o dea în bară şi să ceară demisia dacă acest lucru se întâmplă.

Din toată discuţia mi s-a creat impresia că Pavel Filip nu este nici tehnocrat, nici politician. El este om de afaceri. Eficacitatea lui în postul nou depinde de cine îi consideră drept acţionari — plătitorii de impozite sau spetele din PD. Dacă va lucra cu gîndul la primii, ar putea să fie cel mai bun ministru din domeniu. În al doilea caz, vom mai întreţine o sinecură de lux.

La temă au mai scris: Radu LisiţaRadu Chivriga, Nicu CalceaPaul Sanduleac, Stinger.md.

.