Capcanele identităţii

Un copil de cîteva luni plînge dacă îl ia un străin în braţe şi se linişteşte cînd revine la mama. Pe parcurs ce creşte, grupul de „ai mei” se lărgeşte cu verişori, nani, bunici, cumetri, neni, tante, colegi de grădiniţă. Capacitatea de a discerne între „de-al meu” şi „străin” e vitală atît pentru copiii oamenilor, cît şi pentru puii de găină.

Străinul
Flăcăul din satul vecin este „străinul” atunci cînd vine la club la noi în sat „să ne fure fetele”. Tot el e cel mai apropiat „de-al meu” cînd îl întîlneşti pe schele în Portugalia.

În Egipt, în aceste zile, protestatarii creştini fac un cerc în jurul protestatarilor musulmani în orele de rugăciune, protejîndu-i de „ceilalţi”.

Germanul care salva evrei în vremea reich-ului era un trădător al rasei ariene, dar, probabil, acţiona dintr-o perspectivă identitară care îl punea pe el şi pe evreu într-o singură oală — cea a umanităţii. Este această identitate ultimă şi maximă? Nu. „Noi, viaţa pe pămînt” este cercul identitar al ecologiştilor şi sunt mulţi care spun că ar ucide oamenii care ucid balene.

Gama subtilă de identităţi ale unui om — chişinăuean, stelist, laremist, rocker, moldovean, român, alb, european, tînăr, bărbat, est-european, ciclist, şofer, alegător şi alte, alte, alte multe altele — jonglează cu mine şi eu cu ea, în dependenţă de context. Sunt acelaşi cu tine, pentru că am învăţat la USM, dar eşti străin şi suntem diferiţi, pentru că ai absolvit Asachi.

Setea de punctum
În gradientele maleabile ale infinitului identitar, tentaţia de a trasa o linie absolută, clară şi finală a atras pe  mulţi.  Inclusiv pe Tamara Cărăuş, care-şi mărturiseşte aventura savuros în „Capcanele identităţii”. Pentru că am citit doar primele 50 de pagini nu voi scrie despre carte, voi pomeni despre lansarea ei, care a avut loc la librăria Cartier Centru ieri.

Crîmpeie de comentarii şi declaraţii pot fi văzute la Europa Liberă. Eu am făcut fotografii.

Tamara Cărăuş
Emilian Galaicu-Păun

Gheorghe Erizanu

Mihai Fusu

Dumitru Crudu

Vitalie Ciobanu

Constantin Cheianu

Marius Lazurcă

Kremlinul, Coranul şi Tamara Cărăuş

Marius Lazurcă

.