Fluturele Victoria Vlad de la TEDx Chişinău

Dumitru Alaiba a vorbit la TEDx Chişinău despre Efectul Fluturelui. Eu credeam că teoria vine de la o carte de Ray Bradbury.  În Sound of Thunder (eu am citit-o în rusă И грянул гром), un călător în timp calcă un fluture în era dinozaurilor. Asta schimbă radical istoria. Cînd se întoarce în „timpul lui” găseşte cu totul alte SUA.

Nu am înţeles cum teoria asta poate merge mai departe de studierea unor cazuri concrete. Ea mai degrabă validează ştiinţific Will of God-ul. E adevărat că nu m-am aprofundat.

Participarea mea la TEDx Chişinău se datorează unui accident. Nu ştiu prin ce recomandare am ajuns la un clip plasat de Victoria Vlad pe facebook acum un an şi două luni. Am scris un comentariu de două rînduri. Unul din vreo 70 de comentarii. Victoria l-a remarcat, am devenit facebook friends.

Mai departe nu ţin minte detaliile, probabil am mai participat la comentat fel de fel de conţinuturi. Victoria avea să se întoarcă din SUA şi să devină membră a echipei TEDx Chişinău, imediat după ce alde Tudor Tarlev et Co. au obţinut licenţa de la TED.

Pentru că era primul eveniment organizat, echipa a decis să organizeze o repetiţie generală. Cu patru vorbitori. Au ales patru teme, dintre care una era Cultura. În dezbaterile care au urmat referitor la invitaţi, am înţeles că anume Victoria a fost avocatul meu cel mai puternic. Şi noi nu ne văzusem încă niciodată. Eu sughiţam în neştire pe undeva prin alte proiecte.

Sunt sigur că fără comentariul de pe facebook, pe care îl voi reproduce mai jos, eu nu aş fi vorbit în Decembrie la Cristmass Envision. Şi, respectiv, nici nu aş fi ajuns la evenimentul principal. Şi cine ştie cîte alte oportunităţi aş mai fi ratat.

Această postare e dedicată fluturaşului Victoria Vlad, una din cei 6 oameni fantastici care au organizat TEDx Chişinău. Sunt aşa oameni. Care în loc să scrie pe bloguri: „De ce la Chişinău nu se face TEDx”, îl fac. Mulţumesc.

Despre eveniment, propriu-zis, o să vorbesc după ce vor apărea prezentările filmate pe net. Ca să nu redundez inutil.

Iată şi comentariul:

  • Ion Grosu Minunată retrospectivă, ar fi bine să faci aşa ceva şi cînd te întorci, peste an vei privi cu lacrimi la imagini 🙂

    February 21, 2010 at 12:04pm · 

Mersi, Victoria, mersi echipei TEDx Chişinău. De la Dumnezeu mai mult, de la mine un mare like.

.