De locale: Chişinău

Investesc timpul meu în texte mai urgente la moment, dar voi scrie un pic despre aceste alegeri locale în municipiul Chişinău. În Chişinău AIE a pierdut alegerile urît de tot. Verz-albaştrii au vopsit Chişinăul în roşu ca pe un ou de Paşte. Chiar dacă Chirtoacă va cîştiga fotoliul de primar, Consiliul se pare că e pierdut.

Scorul PD şi PLDM e în scădere drastică. Fără lideri puternici, care să tragă echipa după ei la locale, aceste două partide şi-au ţinut, de fapt, alegătorii acasă. Nici PD, nici PLDM nu au luat în serios alegerile pentru Chişinău, au decis candidaţii în ultimul moment, au făcut campanii insipide şi au eşuat în mobilizarea suporterilor.

Cel mai trist este că chişinăuenii iarăşi sunt îndemnaţi să salveze democraţia şi să nu aducă înapoi „teroarea comunistă”. Cu o întîrziată şi minusculă excepţie, nimeni nu a oferit o viziune a Chişinăului de mîine. Suntem iarăşi invitaţi în ziua de ieri.

Valeriu Paşa a enumerat o serie de cauze valide care fac misiunea lui Chirtoacă imposibilă. Mai este o problemă, legată şi de argumentele mele pentru a vota Chirtoacă, expuse mai devreme: din moment ce consiliul deja e cu majoritatea comunistă, nu e mai bine pentru Chişinău să mutăm bătălia pe terenul dintre municipiu şi guvern, decît să o lăsăm între primar şi consiliu? Cu alte cuvinte, nu e mai bine pentru calitatea drumurilor şi încălzirea apartamentelor să avem un primar susţinut de consiliu, dar certat cu guvernul, decît un primar fără susţinere în consiliu?

Dodon va fi mult mai motivat să aibă o prestaţie bună ca primar, decît Chirtoacă, deprins să dea vina pe comunişti. Mai ales că acum va avea şi motive serioase. Aştept în următoarele două săptămîni răspuns la întrebările de mai sus.

.