Despre bloguvern

Bloguvernul este un efort colectiv al unor bloggeri care monitorizează instituţiile statului. Noi vrem să oferim o imagină completă şi clară a Moldovei. Vrem să scriem simplu ca să înţeleagă toţi. Pentru asta exersăm, învăţăm şi cercetăm.

În Bloguvern există miniştri şi ambasadori. Miniştrii sunt cei ce monitorizează activitatea ministerelor. Ambasadorii sunt moldoveni de peste hotare care scriu despre ambasade, relaţii bilaterale şi experienţa de integrare în ţările în care se află.

Miniştri avem şase cu portofolii. Unul fără. Ambasadori sunt, pînă cînd, trei.

Şase Miniştri

Alexandru Lebedev este Ministrul de Externe. El mai scrie şi despre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Din ce a scris pînă acum recomand Tinereţe fără de odihnă şi bătrîneţe fără de pensie. Alex e blogger cu experienţă. Pe lîngă colaborarea cu Bloguvernul, el de ceva timp îl ajută pe Artur Gurău la agenţia de publicitate online Granat.

Nati Vozian e Ministrul Economiei. E responsabilă şi de Finanţe şi Sănătate. Nati e o bloggeriţă cu stagiu. Scrie pe Vox Report şi pe blogul ei personal. A învăţat cel mai repede scrisul tehnic, scurt, clar şi ochit. Din articolele ei vă recomand 2 milioane de lei pentru o greşeală medicală.

Tatiana Savva este Ministrul Agriculturii şi scrie şi despre Ecologie. Ea e expert în vinuri şi sommelier cu nas fin. Blogger începător, dar promite mult. A început primul articol Să vin sau să nu vin? cu întrebarea „Eu pot să mă mărit la 16 ani, să fac copii la aceeaşi vîrstă, să mor pentru patrie de la 18, dar nu voi putea să-mi cumpăr o sticlă de vin decît la 21?

Victor Chironda este Prim-Ministru, Ministrul Educaţiei, responsabil şi de Cultură şi Tineret. Este Prim-Ministru pentru că a fost cel mai popular ministru din Bloguvern în August. Şi regula e asta – cel mai popular ministru devine Prim-Ministru. A ajuns popular datorită postărilor Moldoveni din toate satele – optimizaţi-vă şi Moldova 20: Formula Independenţei. Victor e blogger cunoscut, scrie pe blogul personal şi pe Vox Publika.

Arcadie Cotruţă e Ministrul Justiţiei, după prima remaniere în Bloguvern. Primul Ministru al Justiţiei, Anastasia Primov, a decis să se retragă în Cancelaria Bloguvernului şi să gestioneze procesul blogislativ din umbră. Arcadie s-a lansat puternic cu două articole percutante: Ghicitul în Constituţie şi, mai ales, Cum să cîştigi bănci şi să influenţezi instituţii.

Mihai Surdu e Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Postările lui se lasă aşteptate pentru că el de şapte ori măsoare şi o dată scrie.

Ion Grosu e Ministru fără Portofolio. Pentru că la moment sunt ocupat cu instruirea colegilor în ale scrisului, promovatului şi desenatului. Voi scrie mai mult despre tendinţe şi sisteme, comunicare şi contexte. Din ce am scris pe Bloguvern, recomand Furtul de gradul doi.

Trei Ambasadori

Dorin Duşciac este ambasadorul Bloguvernului în Franţa. El e unul din liderii diasporei de acolo, e doctor în fizică şi lucrează la Comisariatul pentru Energie Atomică din Saclay. Scrie profund şi din miezul evenimentelor despre relaţia dintre guvernul Moldovei şi diaspora ei.

Olga Mocanu e ambasadoarea Bloguvernului în Africa de Sud. E acolo cu fiul ei Horia şi au o experienţă de integrare deosebită. Horia învaţă în şcoala chineză din Pretoria, cum şi de ce, aflaţi în articolul Moldova, Africa de Sud şi limba chineză.

Andrei Lutenco e ambasadorul de la Budapesta. Masterand la drept, s-a lansat pe bloguvern cu Ramcele Constituţiei.

Bloguvernul nu este pur şi simplu un grup de tineri inspiraţi care scriu pe acelaşi site. Este o şcoală. O şcoală în care învăţăm unii de la alţii, suntem instruiţi de oameni dragi, care ne susţin şi ne lucrăm în echipă. Pe viitor planificăm să acceptăm noi miniştri, la moment suntem în căutare de noi ambasadori. Dacă eşti moldovean aflat peste hotare şi te regăseşti în acest grup, comentează la această postare şi hai să colaborăm.

Pînă una alta, vă invit să priviţi cum a surprins Xenia Barabaş atmosfera de la şedinţele Bloguvernului.

P.S. Bloguvernul e un proiect al companiei 42.
42 e o companie bună de comunicare.