Două lecţii de integrare euro-asiatică

Sunt politicieni în Moldova care visează cu ochii deschişi şi mintea întunecată la integrarea în Uniunea Euroasiatică. Pe lîngă faptul că această uniune nu există, mai sunt cîteva semnale care ar trebui să le calmeze spiritele. În acest text se face o clară diferenţă între Kremlin şi Rusia. Pentru că puterea în Rusia discerne clar între interesele de grup şi interesele Rusiei.

Lecţia Smirnov

Felul în care Kremlinul se comportă în ultimile luni cu Igor Smirnov arată că nici cei mai docili lingăi ai lui nu sunt scutiţi de umiliri şi persecuţii ce ignoră orice bun simţ. Departe de mine lacrimile de jale pentru criminalul din Tiraspol. Dar suferinţele lui şi ale copiilor săi create la comanda Kremlinului sunt un model penibil de înălţare a razborcii şi paneatiilor la nivel de politică externă.

Un astfel de gopnik cu misiune la Chişinău, tovarăşul Kuzmin i-a adus lui Smirnov firmanul de la Putin: „În Transnistria s-au operat modificări la constituţie prin care conducătorul regiunii care se află în acest post de 20 de ani a primit dreptul să pretindă la această funcţie încă pentru două mandate. În conformitate cu standardele democratice (lol) este un termen lung”, a precizat ambasadorul Kuzmin.

Campionii moldoveni ai integrării euroasiatice vor trebui să preia eticheta businessmanilor din Moscova. Orice om de afaceri rus la costum poartă cravată, ceas, pantofi scumpi, paşaportul şi un bilet cu dată deschisă la Londra.

 

eLecţia

Ramzan Kadîrov - visul politicienilor euroasiatici din Moldova. Putere absolută într-o gubernie subvenţionată de gazul rusesc.

O altă lecţie de integrare euroasiatică a venit de la alegerile din Duma de Stat din Rusia. În stil sfînt sovietic maşina de vot a ignorat drepturile cetăţenilor şi a readus pe ecrane rezultate de 99,9% pentru un partid. Ciocolate pentru tinerii alegători ziua, coşul de gunoi pentru voturile lor noaptea, după închiderea secţiilor de votare.

Care sunt valorile pe care ni le poate oferi societatea rusă în acest moment? Ce avem de învăţat de la ruşi ca să trăim mai bine?

Unicul lucru care consolează este că puterea de la Kremlin, în virtutea corupţiei totale tinde să-şi dea cu stîngul în dreptul în fiecare proiect (neapărat) grandios de care se apucă. Şi dacă le reuşeşte ceva, atunci cu cheltuieli colosale şi efect temporar, cum e cazul Transnistriei sau a Ceceniei.

Gopnicii de la Kremlin nu vor ceda puterea. Pentru coloniile de resurse populaţia băştinaşă e mai mult o piedică, decît sensul exercitării puterii. Cetăţenii care se doresc piedici în faţa cortegiilor feudalilor locali vor vota Uniunea Euroasiatică. O entitate care nu există. O scuză pentru spălare de bani şi de creieri.