Sondajul, Tănase şi duşmanii poporului

If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face–for ever. And remember that it is for ever. The face will always be there to be stamped upon. The heretic, the enemy of society, will always be there, so that he can be defeated and humiliated over again.

George Orwell 

Proaspătul sondaj IMAS, venit de sărbători, a picat ca un cadou pentru Marian Lupu de la Moş Crăciun. Liderul PD a păpat bine tot anul şi a fost răsplătit. E din nou în top, partidul lui a crescut de la 10,2% (în ultimul sondaj IMAS-INC, din septembrie) pînă la 11,9%  la intenția de vot. Și asta pe un fundal dezastruos pentru celelalte partide din alianță.

Din septembrie pînă acum electoratul PL pur și simplu s-a topit. De la 9,4% liberalii cad la 6,6%. Dacă e să cauți ce greșeli au făcut liberalii în acest răstimp va fi foarte greu. Să pierzi o treime din electorat nitam-nisam în fața Crăciunului e trist de tot. Noroc că Mihai Ghimpu știe mai multe decît noi și va chefui liniștit de revelion.

PLDM a pierdut și el o treime din alegători – de la 22,6% în septembrie la 16,8%. Unde au mers aceste voturi? Au pierdut suporterii liberalilor și liberal-democraților încrederea în partidele lor și au devenit indeciși? Nu, numărul indecișilor rămîne același. Dacă e să credem sondajului, liberalii și liberal-democrații au migrat la comuniști.

Iac-așa, dragii mei. Fiecare al treilea moldovean care vota în septembrie cu Ghimpu și Chirtoacă a decis că va vota pentru Voronin. Fiecare al treilea susținător al lui Filat s-a dus la comuniști. Trist să vezi asemenea sondaje.

Dar și mai trist e să vezi oameni cărunți semănînd vînt cu minciuna. În stil triumfalist, ziarul lui Vladimir Tănase — Timpul — titrează: Ruşii din RM nu doresc ca nepoţii sau copiii lor să trăiască în această ţară. Pentru a argumenta ei folosesc datele aceluiași sondaj:

De ce titlul Timpului este o minciună?

1. Pentru că 52% din ruși au răspuns cu siguranță da sau mai degrabă că da la această întrebare. Deci, majoritatea ar dori ca copiii (cacofonia nu-mi aparține) și nepoții lor să rămînă în Moldova.

2. Pentru că mai mulți ruși au răspuns cu siguranță da decît cu siguranță nu.

3. Pentru că la răspunsurile — cu siguranță nu mai degrabă că nu — categoria rușii, procentual cedează categoriilor Mediu de rezidență municipiu,  Educație studii superioare, Vîrstă 18-29 de ani.

Timpul a văzut ce a vrut. Și a vrut să vadă problema în ruși. Și ce e mai trist — în spiritul de cadou de Crăciun, în care a picat acest sondaj, mă tem că rezultatele au fost forțate intenționat. Prea mare diferența de atitudini dintre ruși și ucraineni, care în toate celelalte sondaje se comportă identic.

La absolut toate categoriile de respondenți răspunsurile mai degrabă că nu sunt mai numeroase decît cu siguranță nu. Cu o singură excepție — rușii. Atît de mult s-au străduit coincidențele să radicalizeze răspunsurile acestora, încît, surprinzător, rușii sunt campionii răspunsurilor mai degrabă nu. Doar 4,2%.

Mă rog. A vrut omul un cadou de Crăciun. A vrut să plece rușii din țară. Cum să dezamăgești ochii lui blînzi? De ce să nu-i produci o mică plăcere în excel? De ce să nu-i ascunzi sub brad o mică și perversă bucurie?

Comentariile la Timpul apar numai după avizarea de către moderator. Şi ele nu au întîrziat să apară: