Referendurdom - 2

Oamenii care privesc telenovele se identifică cu ele şi suferă. Ţin minte cum în serialul Dallas a murit Bobby. Era demult, aveam vreo 12 ani şi noi priveam serialul cu toată familia la TVR1. Într-un moment Bobby a murit, dar serialul a continuat încă vre-o sută de episoade. Totul era OK, dar vedeţi că telespectatorii din SUA s-au enervat atît de mult pe regizor pentru că l-au ucis pe Bobby încît au început să protesteze. Audienţa a scăzut dramatic şi după un an producătorii serialului Dallas au găsit soluţia.

Bobby Ewing a înviat!Într-un moment Pamela, soţia lui Bobby se trezeşte şi îl găseşte pe Bobby în duş! Toate episoadele de un an şi jumătate de la „moartea lui Bobby” încoace erau un vis de-al Pamelei. Acela a fost ultimul episod din Dallas pe care l-am privit.

Din 2009 încoace moldovenii se trezesc cu Marian Lupu în duş. Parcă a pierdut alegerile, dar hop! şi nu le-a pierdut. Parcă pleacă din telenovelă, dar nu ştiu cum face şi se întoarce. Spectatorii fideli ai telenovelei AIE, sezonul 2, încep să se enerveze. Imediat după scoaterea noului as din mînecă – anunţarea intenţiei de a organiza un referendum – un nou val de lehamite şi nervi a împînzit spaţiul public (vezi Alianţa greşelilor asumate, Prea multă putere pentru o mînă de ticăloşi).

Mulţi tineri inteligenţi, activi, lideri de opinie declară că vor boicota referendumul.

Eu nu voi privi acum în viitorul incert al acestei iniţiative, ci mă voi întoarce în trecutul ei imediat. Întrebările care mi se par relevante sunt – de ce anume referendum? Cum au reuşit liderii AIE să găsească atît de repede o soluţie comună? Care a fost motivaţia fiecărui din cei trei să accepte această propunere?

Imediat după anunţarea „deciziei” Curţii Constituţionale, liderii AIE au făcut declaraţii (declaraţiile lui Filat, Ghimpu, Lupu) în care au anunţat o poziţie clară şi solidară ce urmează a fi anunţată la 15 ianuarie. Filat a spus că decizia nu se comentează, Ghimpu a spus că decizia e… corectă!, iar Lupu a spus că nu e de-acord cu decizia şi că aşa nu se mai poate. Dar toţi se simţeau în apele lor. Nimeni nu era stresat sau ultragiat. Miră două lucruri.

Primul e că în aşa timp scurt cei trei au reacţionat la situaţia răsturnată de decizia CC. Al doilea este că în pofida ilegalităţii comise de cele trei partide, or decizia Curţii e o palmă dată marilor jurişti din AIE, nici unul nu se simte cumva lezat sau scandalizat. Adică vine curtea şi îţi spune că ai încălcat Constituţia şi tu spui, e OK, o să luăm o decizie şi o să vă informăm.

Ambele reacţii ne spun că liderii AIE erau pregătiţi pentru această decizie a Curţii. Fie că ştiau din ziua precedentă, ca tot Chişinăul în afară de Oazu Nantoi, că CC va declara alegerile anticonstituţionale, fie ştiau chiar mai demult. Aşadar, am încălcat Constituţia, dar nu vă faceţi emoţii, mergem mai departe, în alt episod din AIE-2.

Lupu în bAIEEpisodul de duminică 15 decembrie ne explică de ce se aude apa curgînd în duş. AIE-2 vine cu o soluţie la fel de anticonstituţională ca şi cea din 16 decembrie – Referendum pentru a coborî pragul la 51 de deputaţi şi imediat după acesta, în decurs de o lună, adică tot cu acest parlament, alegerea preşedintelui şi învierea din morţi a lui Bobby Ewing.

De ce a fost Ghimpu atît de repede de-acord cu această soluţie e clar. El e autorul ei şi o promovează de un an deja. Lupu a fost de-acord pentru a ieşi repede din situaţia penibilă în care s-a pomenit. Filat a fost de-acord pentru a evita pericolul alegerilor de primăvară care nu sunt bune pentru cei care guvernează.

Nu ştiu în ce măsură telespectatorii AIE-2 îşi rup părul din cap de dorul lui Bobby. Cert e că ei au fost martorii a prea multe vise întrerupte. Referendumul probabil că va eşua. Fie că nu vor fi destule voturi, fie că se va vota contra. În cel mai disperat caz Curtea Constituţională îl va declara nul. Dar simt că şi după referendum ne vom trezi şi vom auzi apa curgînd în duş.