Chirtoacă va continua lucrarea arhitecților sovietici de eradicare a urmelor tîrgului medieval

Dorin Chirtoacă poate opri distrugerea sistematică a Chișinăului istoric începută în 1950, dar nu dă semne că vrea să o facă. Am impresia că primarul liberal nu-și dă seama că nu face decît să continue lucrul comuniștilor care doreau un homo sovieticus omogen, locatar al unui bloc și al unui oraș identic, în orice RSS nu s-ar afla. Odată cu extinderea bulevardului Cantemir se va da ultima lovitură tîrgului medieval Chișinău, astfel încît să nu rămînă dovezi că înainte de 1812 Chișinăul a existat.

Nu pot înțelege arhitecții cărora li s-a ridicat mîna să deseneze acest nou plan. Oare numai pentru mașini există Chișinăul? Oare nu ne sunt destule cartierele extrem de frumoase Ciocana, Buiucani, Botanica cu incredibil de atractivele lor bulevarde mohorîte mărginite de blocuri de 9 etaje? Și dacă mai aveți nevoie de un asemenea cartier pentru a vă masturba în fața istoriei, de ce nu îl faceți în cîmp, de ce în centrul istoric, unde a mai rămas puțin farmec?

Iată cum arăta Chișinăul pînă în 1950:

Autorul ilustraţiei – Nicolae Ischimji

Partea centrală a tîrgului vechi a fost distrusă în anii 50-60 odată cu construcția Bulevardului Tineretului (actualmente Renașterii/Vieru):

Sursa imaginii

Lovitura finală este discutată în aceste zile la Primăria Municipiului Chișinău. Extinderea bulevardului Cantemir va mătura pentru automobile încă o treime din vechiul tîrg.

Sursa imaginii

Eu îmi imaginez cu cîtă grijă se vor face săpăturile arheologice cu excavatoarele în următorii ani. Așa că, dragi Chișinăueni, veți avea un oraș din ce în ce mai asemănător cu Harkovul sau Donețkul. Construcția comunismului continuă, ura! Înainte de 1812 Chișinăul nu a existat. Și chiar dacă a fost, vom avea grijă să ștergem totul.

Și pentru că asta nu e destul, Primăria ne mai pregătește o surpriză – lărgirea străzilor din sectorul construit în sec. XIX. Ca să avem unde parca. Poate deschideţi o piață Centrală și în Cimitirul Armenesc, dle Primar? Consilierii PL din consiliu vor susține.