Scenariile lui Godea

În politica moldovenească au fost puţine decizii mai nesăbuite decît plecarea lui Mihai Godea din PLDM în 2010. Nesăbuite nu pentru că ar fi fost o „înaltă trădare„, „un act mişelesc” sau alte expresii pline de emoţii şi cam sărace în sens. Nesăbuite din cauza calculului greşit – politicianul Godea a avut doar de pierdut.

Godea a plecat din poziţia de lider al celei mai mari fracţiuni a alianţei de la guvernare într-un proiect politic nou. PAD-ul s-a amplasat dubios pe o dreaptă aglomerată a eşichierului politic, între PL şi PLDM, în competiţie pentru aceiaşi alegători şi cu MAE, PNL, PPCD şi alte partide extraparlamentare. Pentru ce? Nu e clar.

A trecut un an. PAD-ul nu dă semne de înviorare – deputatul Godea continuă să fie un membru straniu al alianţei, vine la parlament, votează legi, din cînd în cînd ia atitudini. Poziţionarea noului partid faţă de principalii concurenţi pentru alegători e neclară şi neînţeleasă. Se părea că tema dată nu va mai fi una importantă şi alegerile care urmează, anticipate sau nu, vor pune punct acestui caz confuz.

N-a fost să fie – Mihai Godea a declarat că nu va participa la alegerea preşedintelui. Eu nu cred că declaraţia lui Godea este un început de negociere. Declaraţia lui e una care arde podurile. El nu şi-a lăsat o ieşire de rezervă. El nu va vota.

Aşteptările lui Mihai Godea sunt că decizia lui va face Moldova „un stat de drept, democratic, în care dreptatea şi pluralismul politic să prezinte valori supreme şi garantate”. Voi aţi înţeles? Eu – nu prea. Şi mă tem că cei 60.000 de alegători de care are nevoie PAD-ul pentru a intra în Parlament tot nu au înţeles.

Întrebare de la băbuţa Ileana din Nezavertailovka: Domnule Godea, da de ce matale nu ai ales preşedintele?

Răspunsul lui Mihai Godea: Stimată doamnă, decizia noastră de a nu alege preşedintele nu are nici o legătură cu candidatul propus de alianţă. Principalul argument care stă la baza deciziei noastre, de a nu participa la alegerile din 16 martie, este simplu şi imbatabil: Republica Moldova trebuie să fie un stat de drept democratic, în care dreptatea şi pluralismul politic să prezinte valori supreme şi garantate.

Reacţia băbuţei Ileana din Nezavertailovka: Domnule Godea, eu o să votez pentru matale!

Toate sondajele arată că PAD-ul la eventuale alegeri anticipate acum nu trece în Parlament. Nu sunt motive să nu le dăm dreptate. Sunt sigur că şi Mihai Godea înţelege că şansele de a acumula 4% acum sunt nule. Tribuna parlamentară îi oferă o platformă care îl face vizibil şi important, aşa cum o face, de exemplu, în aceste zile. Alegerea preşedintelui îi va permite să cîştige 2 ani şi jumătate de acces la tribună şi de construcţie a partidului. Aparent, Mihai Godea, acţionează în detrimentul interesolr sale politice şi în detrimentul intereselor partidului pe care l-a creat. Hai să încercăm să ne imaginăm scenariile posibile care pot urma după această decizie.


Scenariul #1: Preşedintele nu este ales

Să presupunem că la alegerile de mîine Nicolae Timofti nu acumulează numărul suficient de voturi. De exemplu 60. La fel se întîmplă şi în al doilea tur. Urmează alegerile anticipate. Care e scenariul roz pentru Mihai Godea? Alegătorii apreciază înalt decizia lui Godea de a nu vota. Aruncarea ţării în noi alegeri generează în cetăţeni un enorm entuziasm faţă de PAD ca alternativă a alianţei şi PAD-ul ajunge în parlament. Aici PAD reuşeşte să intre într-o alianţă de guvernare care nu conţine elementele distructive pentru statul de drept din AIE-2. Alianţa nouă, în care intră şi PAD-ul e formată fără participarea PL, PD sau PLDM.
Scenariul cenuşiu: Godea e învinuit de electoratul de dreapta de răsturnarea alianţei şi de continuarea crizei politice. PAD-ul nu trece de pragul electoral.

Scenariul #2: Preşedintele este ales – opoziţia se conformează

Să presupunem că mîine Nicolae Timofti este ales. Opoziţia organizează marşuri şi proteste, care, treptat-treptat se calmează ca protestele PPCD din 2002. Mihai Godea continuă activitatea sa în Parlament. Scenariul roz: ca urmare a deciziei de a nu alege preşedintele, PAD-ul e perceput ca o alternativă de dreapta, pro-europeană pentru AIE. La alegerile din 2014, PAD-ul acumulează destule voturi pentru a intra în parlament. Alianţa nouă de guvernare, în care intră şi PAD-ul e formată fără participarea PL, PD sau PLDM.
Scenariul cenuşiu: Chiar şi în cazul puţin probabil în care în 2014 PAD intră în parlament, dacă Mihai Godea vrea să edifice statul de drept pentru băbuţa Ileana, cel mai probabil o va putea face tot într-o alianţă cu PL, PLDM sau PD. Cel mai probabil, însă, băbuţa Ileana va fi tentată să voteze alte partide.

Scenariul #3: Preşedintele este ales – opoziţia îşi atinge scopul

Să presupunem că Timofti e ales, dar capacitatea opoziţiei de a atrage oameni la proteste, plus suportul internaţional de care nu se bucură, plus lupta juridică în CC şi în parlament, aduc la schimbarea puterii şi venirea comuniştilor (paşnic, nepaşnic, prin anticipate sau prin Congresul Cetăţenilor) la putere. Scenariul roz pentru Godea: Republica Moldova devine un stat mult mai de drept, mult mai democratic, în care dreptatea şi pluralismul politic prezintă valori mult mai supreme şi mult mai garantate. PAD-ul se bucură de revenirea comuniştilor şi îi ajută cum poate să şteargă urmele distructive ale AIE-2.

Scenariul cenuşiu: Mihai Godea şi PAD-ul nu va ieşi în stradă să protesteze alături de comunişti şi CACD. În lupta pentru putere din parlament între aceste două alternative de dezvoltare a Republicii Moldova, Mihai Godea nu-şi va găsi loc în nici o tabără, fiind un appendix accidental în politica moldovenească, în aşteptarea unor schimbări radicale – dispariţii de partide mari, autoreformarea justiţiei, autoschimbarea mentalităţii şi valorilor la majoritatea populaţiei – pentru ca lumea din jur să-i ofere acele condiţii de seră în care PAD-ul s-ar regăsi într-o alianţă care să guverneze.

Eu ştiu că rîndurile de mai sus pot fi interpretate ca o presiune asupra lui Godea pentru a vota mîine – nu au acest scop. Eu cred că Mihai Godea şi-a ars podurile şi nu văd cum un articol pe blog ar putea să-i schimbe alegerea. Nu e în stilul meu să depun eforturi pentru o cauză pierdută din start. Rîndurile de mai sus vin să-i explice deputatului cum sunt văzute acţiunile sale dintr-o parte. Şi din partea mea se vede că Mihai Godea acţionează iraţional, negîndit, de foarte multe ori în detrimentul propriilor interese politice. Ar fi cazul pentru el să-şi explice opţiunile mai clar şi să facă o analiză cost-beneficiu electorală a acţiunilor sale. Ultima acţiune este una cu minus voturi. Şi eu nu văd acel scenariu fericit care ar explica opţiunea lui. Voi vedeţi acel scenariu?

P.S. Între timp Mihai Godea s-a răzgîndit şi a declarat că va vota mîine pentru Timofti. Aştept cu nerăbdare următoarea declaraţie în care spune că s-a răzgîndit şi că nu va vota.