Test-drive VW Jetta 1.4 TSI

Nici un ban nu a fost plătit pentru această postare. În schimb am primit o maşină nouă pentru un week-end. Eu intenţionez să îmi iau în curînd un automobil. Am nevoie de el mai mult pentru expediţii de fotografiat păsări, dar şi pentru week-enduri la mare. Prin oraş nu cred că îl voi purta des.

Alegerea, ar fi cam între Volkswagen şi Toyota. Din motive mult de explicat. Nu cred că voi lua un automobil nou, pentru că un automobil bun îşi pierde cam 60% din preţ şi 20% din calitate după 5 ani. Deci cam la 5 ani e cea mai bună investiţie.

Digresiuni lirice

Prima maşină nu se uită. Şi prima mea maşină (eram co-proprietar) a fost un Volkswagen Passat B3. De aceea cînd Andrei Tarnovschi mi-a propus un test-drive de week-end pe un Volkswagen Jetta, am acceptat imediat. L-am întrebat dacă pot merge cu ea oriunde. A spus că da, atîta timp cît nu ies din Moldova. Şi sîmbătă am decis să merg în toate centrele raionale din Moldova în care încă nu fusesem. Am făcut planul, am stabilit traseul şi a ieşit cam aşa ceva:

13:30 Chişinău (fusei)

16:00 Rîşcani (nu fusei)

17:00 Edineţ (fusei)

18:00 Briceni (nu fusei)

19:00 Ocniţa (nu fusei)

20:00 Donduşeni (nu fusei)

21:00 Drochia (fusei)

22:00 Bălţi (fusei)

Maşina

Înainte de a merge cu Volkswagen Jetta uram cutiile automate. Pentru că aveam puţină experienţă cu ele şi mereu apăsam pe frînă în loc de ambreiajul lipsă la pornire. Tic. Acum sunt sigur că dacă voi cumpăra o maşină – va fi cu cutie automată. Am făcut 500 de kilometri şi nu am simţit durerea ligamentelor obişuită după 300 de kilometri pe automobile cu cutie clasică. Automobilul e spaţios şi are mers lin, care camuflează calitatea proastă a drumurilor din Moldova.

La părţile slabe voi reveni în final, acum să purcedem la drum.

VW-Riscani

16:05. Rîşcani

 

VW-Edinet

16:41 Edineţ. Da, acolo alb e bustul lui Ştefan cel Mare.

 

VW-Briceni

17:00. Briceni

 

VW-Ocnita

18:10. Sorry Dumitru, n-am găsit loc mai frumos 🙂 Ocniţa

 

VW-Donduseni

19:50. Coreea de Nord Donduşeni

 

VW-Drochia

20:30 Drochia

Simţul originii

Eu din start cînd am intrat în maşină am avut un puternic simţ că ea nu este produsă în Germania. Eu nu sunt mare expert în maşini şi nu ştiam la acel moment nimic despre VW Jetta 1.4 TSI, dar eu simt cînd un lucru nu este produs de nemţi. Se simte în salon, în “consistenţa” maşinii, în tot. Era aer de Megapolis Mall în tot ce atingeam. Am verificat după ce am ajuns acasă şi da, acest model se produce doar la uzinele VW din Mexic, India şi China.

Maşina are o problemă cu închisul uşilor. Ele trebuiesc trîntite bine ca să se închidă. Şi dacă nu o faci şi porneşti la drum – nimic nu îţi piuie că ai uitat să închizi bine uşa. Decît, uneori vîntul.

Pentru ca această călătorie să fie perfectă am pus pe un card USB un playlist cu cîntece preferate, meticulos alese pentru drum. Am descoperit cu stupoare că sistemul audio al maşinii nu are USB port.

Cam astea ar fi obiecţiile.

În rest călătoria a fost perfectă. Aerul condiţionat a rezistat de minune caniculei de afară. Consumul a fost mic – am pus 40 de litri şi nu i-am terminat în 550 de kilometri. Computerul de bord spunea că aveam o rezervă de 30 de kilometri faţă de starea iniţială. Aşadar a consumat 40 de litri în 580 de kilometri, adică 6,9 litri la sută şi asta cu aerul condiţionat lucrînd la maximum pe toată durata de 10 ore a călătoriei.

VW-W

Aştept acum oferte de la alte companii. KIA не предлагать 🙂