Chişinău Youth Orchestra la o întîlnire cu ब्रह्मा

Această postare e una specială. Ea vă va duce pe aripile visării din Paris în Chişinău. Dintîi în Casa Cunoştinţelor, apoi pe acoperişul Casei Guvernului, după care în Sala cu Orgă şi la un concert de muzică clasică în aer liber fix în buricul pămîntului.

Dar pentru asta avem nevoie de un fundal. Aşa că ascultaţi acest cîntec şi aşezaţi-vă mai comod în fotolii.

În cartea lui David Ogilvy, Confesiunile unui om de publicitate, este descrisă foarte bine întîlnirea lui cu Maestrul. Se întîmpla în timpul Marii Depresii. În cazul lui Ogilvy, maestrul acesta era un bucătar-şef de la Hotelul Majestic, unde viitorul megastar al publicităţii era un simplu bucătar.

Cei 37 de bucătari de sub bagheta poleită cu aur a lui Monsieur Pitard lucrau cîte 63 de ore pe săptămînă şi îşi adorau munca. Pitard era o legendă – restaurantul hotelului Majestic era în anii 30 capitala gastronomică a Franţei, deci, şi a lumii. Monsieur Pitard era mai tot timpul ocupat cu gestionarea restaurantului. Cu toate acestea în fiecare săptămînă el dedica o zi întreagă gătitului. Şi atunci, bucătarii se adunau în jurul lui şi îi admirau măiestria.

Cartea de căpătîi pentru acea echipă era Ghidul culinar, scrisă de patriarhul culinar al Franţei Georges Auguste Escoffier. Şi pentru ca istoria să intrige şi mai mult, într-o zi Auguste Escoffier a venit să mănînce la hotelul Majestic. Şi pentru că David Ogilvy era unul din ucenicii preferaţi de Monsieur Pitard, acesta i-a făcut un cadou pe care acesta nu l-a uitat toată viaţa: i-a permis să privească de la balcon cum Auguste Escoffier savurează mîncarea gătită de Ogilvy.

Descriind această scenă care l-a marcat, Ogilvy o compară cu o imaginată întîlnire a lui Brahms cu muzicanţii de la Filarmonică.

Şi ar fi continuat vraja acestei istorii, dacă traducătorul rus Iaţuk, cel care a tradus volumul pe care îl citeam, nu ar fi comis o gafă monumentală. Citind fraza originală „Brahms lunching with the musicians of the Philharmonic” el a înţeles „Brahma lunching with the musicians of the Philharmonic” şi aşa a şi tradus: Brahma şi artiştii de la filarmonică. Ca să nu fie nici o cale de scăpare, nota din subsolul paginii explica: Brahma – zeul suprem în mitologia induistă, creatorul lumii.

Poate n-a creat Brahms lumea, dar muzicanţii de la filarmonică la sigur s-ar fi bucurat mai mult de compania lui, decît de Brahma. Pentru că Brahms a creat asta (şi chiar vă rog să schimbaţi fundalul muzical):

Şi vom continua povestirea noastră fără a ieşi din Marea Depresie, dar deja în anul 2012, în Chişinău. Şi ne vom duce în Casa Cunoştinţelor, acolo unde 60 de tineri ascultă cu bucurie vestea pe care le-o oferă tînărul dirijor Adriano Marian: proiectul Chişinău Youth Orchestra va fi repetat al doilea an consecutiv. 60 de tineri din Chişinău, Tiraspol, Cluj, Bucureşti, Viena, Sankt-Petersburg, Chicago, Paris şi Londra s-au întors în vacanţa de vară în Moldova să ofere în aer liber, tuturor doritorilor muzică clasică.

Inclusiv Brahms.

Dar pînă la concertele din 10 şi 12 august, CYO şi-au luat cu ei instrumentele, scaunele şi apă plată şi s-au căţărat pe acoperişul Casei Guvernului pentru o sesiune foto făcută de maestrul Andrei Benimeţchii.

IMG_7618

IMG_7654

IMG_7695

IMG_7708

IMG_7793

IMG_7823

IMG_7835

Aici nu sunt chiar toţi. Ei sunt 60. Şi ei vă invită la patru concerte de muzică clasică:

10 august, Chişinău, Sala cu Orgă, 19:00

11 august, Cahul, Concert în aer liber, Piaţa Independenţei, 19:00

12 august, Orhei, Concert în aer liber, Piaţa Vasile Lupu, 11:00,

12 august, Chişinău, Concert în aer liber, Scuarul Catedralei, 18:00

La Chişinău Brahms va fi numai în concertul din aer liber.