Corupţia: pachetul social euro-asiatic

În multe ţări din Uniunea Eruopeană pachetul social care se oferă la angajare este la fel de important ca salariul. Pachetul social include, de obicei, asigurarea medicală suplimentară la clinici private de prestigiu. Foarte des el include participarea angajatorului la şcolarizarea copiilor – plata pentru amplasarea în şcoli private sau universităţi. Serviciile dentistului de asemenea sunt o ofertă frecventă din pachetul social.

Uneori în pachetul social intră şi învăţarea gratuită în cadrul companiei. Asta sună un pic ironic într-o ţară ca Moldova în care oamenii plătesc numai ca să nu înveţe.

În Moldova lucrul în instituţiile statului tot implică existenţa unui pachet social. E drept că acest pachet social este invizibil, subînţeles. Cu toate acestea el la sigur este mult mai important decît salariul.

Ce include un pachet social administrativ-politic moldovenesc?

1. Posibilitatea de a face schimb de favori.

Acesta e cel mai important avantaj al unui judecător sau funcţionar înalt. Pe favoarea primită sau oferită niciodată nu va scrie „MITA CCCEC”. O favoare poate însemna un copil aranjat la lucru, un credit oferit fără dobîndă, un lot de pămînt privatizat sau un neam scos de la închisoare. Piaţa favorilor nu poate fi estimată în bani. Favorile sunt liantul social care ne uneşte mai ceva ca limba, istoria sau neamul.

 

2.  Dreptul de a ierta.

Moldovenii sunt un neam bun la suflet şi iertător. Mai ales cînd au puterea de decizie. Dreptul de a ierta greşiţilor este un principiu creştin-moldovenesc care aduce bani. Judecătorii iartă criminalii, preşedinţii graţiază hoţii, inspectorii fiscali iartă taxiştii. Şi toată această iertare aduce bani bunilor creştini cu funcţii bune.

 

3. Dreptul de a fi peste lege.

Nu chiar peste orice lege, dar sunt o categorie clară de legi care pot fi încălcate, în dependenţă de grad. De exemplu judecătorii au dreptul să calce oamenii pe trecerile de pietoni, dacă în faţă le sare o vacă. Sau un primar are dreptul să sechestreze automobile şi să fure spaţiul public pentru parcări personale.

(…)

Nu voi continua. Pachetul social administrativ-politic moldovenesc este extins şi e nevoie de un cod întreg pentru a fi înţeles şi interpretat.

Dar nici nu va urma văicăreala de serviciu. Din contra – o să iau acest pachet ca ceva normal. Pentru că asta şi este pentru majoritate. Şi o să mergem mai departe.

Casa unui judecător din Chişinău, ridicată pe un teren cu destinaţie socială.

Reforma şi reducerea pachetului social

Acum imaginaţi-vă că are loc descălecarea izbăvitorului şi brusc are loc reforma. Brusc devine imposibil pentru funcţionari să ia mită, devine imposibil să facă schimb de favori, devine imposibil să gonească prin sate fără frică, prin faţa poliţiştilor.

Cine va mai lucra la stat?!

Imaginaţi-vă că profesorii trăiesc doar din salariu. Sau că medicii nu acceptă nici un favor. Că poliţiştii îşi îndeplinesc perfect atribuţiile şi nu iau nici „măcar 100 de lei şefu…

Cît timp vor rezista în funcţii?!

Din clasa întîia copilul învaţă că este normal să plăteşti profesorului ca să iei note mai bune. Că este normal ca cei cu părinţi în funcţii să fie privilegiaţi. Că este normal de examene să strîngi bani. Că este normal ca persoana cu putere (profesorul) să transforme deciziile în bani.

Aceşti copii, pe care noi cu toţii îi creştem şi educăm, după chipul şi asemănarea noastră, au ajuns să lucreze la stat pentru că ştiu foarte bine care este pachetul social nedeclarat.

Eu cred că dacă cineva le ia acest pachet social brusc, va începe o revoluţie. Şi la această revoluţie se vor alătura 90% din cetăţeni. Pentru că lor le convine să rezolve problemele. Şi cetăţenii acestei ţări nu înţeleg cum poate poliţistul să refuze banii şi să le ridice plăcuţa de înmatriculare. Asta e dincolo de imago mundi.

Întreaga societate nu este gata de schimbările care vin inevitabil, odată cu integrarea în Uniunea Europeană. Şi prin integrare nu am în vedere călătoria fără vize şi zona euro, ci anume aderarea la valorile după care trăiesc nemţii, englezii sau danezii. Renunţarea la mită, trafic de influenţă, cumătrism şi haiducie.

Şi aceste schimbări o să doară. Chiar şi pe hipsterii care plătesc lunar 100 de euro pe bere, dar „li-i în padlă” să achite 100 de euro pe Windows. Pe toţi ne va durea.

Pentru că nimeni nu ne-a învăţat cum e asta. Să trăim ca oamenii. Şi aici nu e vorba de a pedepsi vinovaţii. E vorba de a cîştiga încrederea că putem face un efort supraomenesc şi să ne transformăm împreună.