Jonathan Powell şi-a găsit un nou Blair la Chişinău?

Jonathan Powell, şeful de cabinet al lui Tony Blair timp de zece ani, şi-a lansat cartea „Noul Machiavelli” la Chişinău. Ediţia în română, apărută la editura bună Cartier, e mult mai comod de purtat în rucsac decît versiunea engleză.

Pe Noul Machiavelli l-a adus la Chişinău Nicu Popescu. De două ori. Prima dată — aducînd cartea, acum un an şi ceva. Un volum care a fost citit de mulţi oameni în poziţii care permit aplicarea lui. A doua oară, Nicu Popescu l-a adus pe Noul Machiavelli facilitînd traducerea şi apariţia cărţii la Cartier. Dar şi aducîndu-l fizic pe autorul acestui manual de guvernare modernă la Chişinău.

Bunicul lui Powell a fost consilierul lui Winston Churchill. Fratele lui mai mare a fost consilierul lui Margaret Thatcher. Nepotul lui e în echipa lui David Cameron.

La lansarea de azi, Jonathan Powell a numit Moldova „cel mai îndepărtat forpost al democraţiei”. Poate că Ucraina sau Georgia s-ar supăra. Dar, cert este că Moldova e o ţară în care puterea de fiecare dată a fost transmisă democratic de la un partid la altul, de la un preşedinte la altul.

Powell e considerat unul din figurile-cheie ale împăcării Irlandei de Nord. Şi el a ţinut să menţioneze că şi conflictul transnistrean poate fi soluţionat cu leadership şi viziune. Şi, făcîndu-i o reverenţă diplomatică premierului Filat care a participat la lansare, a spus că Moldova are şi una şi alta. „Cel mai des, un conflict este considerat de către părţi imposibil de aplanat. Dar după ce se soluţionează, părţile spun că era inevitabil să se ajungă la soluţie. Adevărul e că nici un conflict nu e imposibil de aplanat şi nici un conflict nu ajunge singur la soluţionare. E nevoie de viziune şi de proces.”

Powell l-a citat pe Shimon Perez care spunea despre conflictul din Palestina că există lumină la capătul tunelului, dar că nu există tunel. Adică nu există proces de pace. Powell a spus că e nevoie ca liderii politici să sape tunelul – să menţină procesul.

Jonathan Powell este un om foarte exact în exprimări şi foarte percutant în analize.

Vlad Filat, în discursul de prezentare a cărţii a lăsat audienţa să înţeleagă că Powell îi oferă sfaturi valoroase. A vrut premierul să spună că Noul Machiavelli va veni mai des la curtea premierului moldovean cu soluţii? Sau a vrut să spună prin asta doar că a citit cartea cu atenţie? Jonathan Powell a evitat întrebarea directă acordată de Elena Robu-Popa la Moldova în direct.

A spus, citînd din Machiavelli, că prim-miniştrii trebuie să îşi asume succesele şi să dea vina nereuşitelor pe consilieri.

La aceeaşi temă: Machiavelli din Singapore