Despre discursul lui Saakashvili: atracția primitivă a ceea ce lucește

Exprimarea frustrării unui grup este o cale simplă de a cîștiga alegătorul imbecil, care caută în politică un ecran pentru complexe. O demonstrează carierele lui Jirinovschi, Corneliu Vadim Tudor, Becali, Sarkozi, Chirtoacă, Nigel Farage și a multor altora. Cariere de succes din punct de vedere electoral, dar fără nici o finalitate pentru interesul public.

(L-aș pune și pe Obama în listă, dar Statele Unite sunt un sistem prea sofisticat și sănătos care funcționează și cu regi goi, deja patru mandate la rînd)

 

Discursuri de efect la tribuna ONU au de obicei patriarhii. Ei își permit să „spună adevărul” și „să fie curajoși”. Vedeți discursurile la ONU ale lui Ahmadinejad sau Bashar al-Assad. Foarte bune, în acest sens.

 

Un lider politic nu își ajută țara cînd își exprimă frustrările grupului lui de susținători. El o face atunci cînd reușește să împace, să unească eforturile și să se concentreze pe finalitate, pe rezultatul din viitor.

 

Văicăreala asta colectivă din seria „oare cînd și în Moldova va fi așa ceva” îmi aduce aminte de cîntecul cela al lui Sulac cu o sută de ceceni. Păcat că maestrul nu a trăit să vadă cortegiul de aur al lui Kadîrov și rezultatul de 99% pentru Putin în Cecenia.

 

Discursul lui Leancă a fost unul plictisitor, neinspirat și anost. Un discurs tipic de lider politic european al secolului XXI. Fără patimă, frustrare, neputință și bocănit de pantof în tribună. Un discurs cu care, dacă vrem să devenim europeni, va trebui să ne deprindem. Pentru că într-o țară de oameni emancipați, politica se face cu matematică, nu cu răcnete de jale.

 

Cît despre cei care folosesc ocazia să dea în președintele Timofti, aveți memorie scurtă, dragilor. Vedeți clipul din final.

 

Într-un fel, cei doi președinți reprezintă ideal popoarele lor. Saakashvili – repezit, impulsiv, agresiv, vanitos, spectaculos și furibund. Timofti – domol, sfios, țărănos, cumpătat și pasiv. Cam așa a fost și Snegur. Și Lucinschi. Și Voronin.

 
Noi nu suntem ceceni și nu suntem georgieni. Suntem moldoveni.

 

Acceptarea acestui fapt ar lecui mulți veșnic-suferinzi de boli mintale inoculate.