Dejghiocat pe îndelete (1): o frază din viața lui Iurie Leancă

Am descoperit cu stupoare că blogul meu e despre tot ce vrei, numai nu despre domeniul în care lucrez – comunicarea strategică. Explicația e simplă – la lucru lucrezi și obosești de temele de acolo, iar în timpul liber mintea caută refugiu în alte domenii.

 

Cred că ar fi bine să dezvălui aici și cîteva metode de lucru dintr-un domeniu foarte slab dezvoltat în Moldova, din motive de piață mică cu standarde foarte joase și din lipsă de transparență și cursuri de calitate.

 

La rubrica dejghiocat pe îndelete voi analiza acțiuni publice, voi propune metode de îmbunătățire și sper să atrag critica celor din domeniu.

BAA59118-76EB-401E-8D87-C413CE71ED5B_w640_s

Iurie Leancă despre moldovenii europeni:

 

La 22 februarie 2016, Iurie Leancă a participat la o emisiune la Europa Liberă. Întrebat, în finalul emisiunii, pentru a oferi o conluzie discuției, de ce își doresc politicienii să ajungă la putere acesta a răspuns:

 

„Poate sună foarte mesianic, Doamne fereşte, nu am astfel de pretenţii, dar aş vrea foarte mult ca, împreună cu colegii, să ducem la capăt un lucru de proporţii care vizează viaţa cetăţenilor din Republica Moldova, care vizează Republica Moldova per ansamblu, să demonstrăm că şi noi suntem europeni, nu doar în virtutea istoriei, antropologiei, geografiei, limbii care deja e limbă oficială, dar şi în virtutea faptului că vrem să partajăm aceleaşi valori, aceleaşi standarde şi să ne simţim confortabil la noi acasă. Acesta este obiectivul meu.”

 

Acest răspuns a fost ulterior folosit ca citat în promovarea emisiunii de către unii membri ai PPEM și este un model foarte bun care exprimă stilul lui Iurie Leancă.

 

Partea bună a declarației este că e formulată corect, complex și are esență.

 

Pe îndelete:

  • Exprimarea corectă e deja un atu în Moldova, în care electoratul de dreapta apreciază capacitatea de a exprima gîndurile într-un stil elevat și un pic pompos. Mulți politicieni de succes au uimit alegătorul simplu cu vorbirea „frumoasă”, un exemplu monumental în acest sens fiind Marian Lupu. Chiar dacă nu prea înțelegeau ce spune acesta, o parte bună a alegătorilor îl apreciau pentru că „vorbește frumos”.

 

  • Complexitatea frazei, formată din multe propoziții împletite în structura ei, pe care autorul le controlează fără greș. Cuvinte ca – pretenții, proporții, vizează, în virtutea – sunt noțiuni ce trimit la un nivel superior de gîndire, subliniează prestigiul și nivelul superior al lui Iurie Leancă, care are deja o imagine de „nobil” în politica moldovenească.

 

  • Cu toate că e bine camuflat, fraza are conținut și exprimă un crez ideologic fundamental al lui Iurie Leancă – moldovenii sunt deja europeni în comportament și valori și acceptarea acestei realități ne va ajuta să ne simțim confortabil acasă. Puțini politicieni pot exprima esența activității lor politice atît de clar, dar…

aici apar părțile slabe ale declarației, care sunt îngroparea mesajului și stilul pasiv.

 

Pe îndelete:

  • Chiar dacă fraza are esență, autorul nu permite nimănui să ajungă la ea, camuflînd-o într-o introducere kilometrică. În cele ce urmează, voi tăia din declarație partea introductivă, care nu poartă sens:

Poate sună foarte mesianic, Doamne fereşte, nu am astfel de pretenţii, dar aş vrea foarte mult ca, împreună cu colegii, să ducem la capăt un lucru de proporţii care vizează viaţa cetăţenilor din Republica Moldova, care vizează Republica Moldova per ansamblu, să demonstrăm că şi noi suntem europeni, nu doar în virtutea istoriei, antropologiei, geografiei, limbii care deja e limbă oficială, dar şi în virtutea faptului că vrem să partajăm aceleaşi valori, aceleaşi standarde şi să ne simţim confortabil la noi acasă. Acesta este obiectivul meu.Pînă ajungem la mesajul principal, trebuie să traversăm 41 (!) de cuvinte introductive, în stare să adoarmă 98% din orice audiență. Majoritatea oamenilor care vor auzi sau citi această declarație, vor pierde concentrarea cu mult înainte de a ajunge la mesaj. Și vor rămîne cu impresia că politicianul nu a spus de fapt nimic.

  • Un alt atavism al trecutului diplomatic al lui Iurie Leancă este stilul pasiv, care îi creează imaginea de om nehotărît, incapabil să fie lider. Mai ales, printre moldovenii deprinși cu stil autoritar și personalizat de liderism. În primul rînd politicianul se scuză pentru propria opinie, înainte de a o exprima. Într-al doilea, face referință la colegi, de parcă iarăși ar cere aprobare. Într-al treilea pune elementul de decizie la sfîrșitul frazei (acesta este obiectivul meu). În al patrulea, folosește pluralul, diluînd astfel percepția de om hotărît.

 

Cum ar arăta fraza îmbunătățită?

Cred că sunt multe metode de a face această declarație mai eficientă în trasmiterea mesajului.

Trebuie să ținem cont că o declarație politică bună conține mesaje pentru un spectru cît mai larg al populației.

 

(1) Ea va include fraze extrem de simple, clare și pentru moș Ion.

 

(2) Va include și fraze mai elevate, pe placul absolventului de la litere.

 

Va include elemente ce gîdilă auzul (a), văzul (v), simțul tactil (t) și emoțiile (e) pentru a menține atenția și a asigura cît mai multe conexiuni și asociații pentru memorarea ei. Trebuie să menționez că emoțiile se obține mai bine prin metode non-verbale – modulații ale vocii, schimbări ale posturii, privirii și gesturilor. Despre non-verbal nu vorbesc azi, lăsăm pe altă dată.

 

(3) Va conține elemente congruente cu stilul deja stabilit al politicianului. (Nu poți să îl trnasformi pe Iurie Leancă în Rinato Usatîi sau Dorin Chirtoacă, asta va părea fals).

 

(4) Va conține poziționare ca lider hotărît (hotărîrea e cea mai apreciată trăsătură în politică).

 

(5) Va conține la sfîrșit o chemare la acțiune (ce să facă omul care e de-acord?).

 

Va conține multe alte lucruri, care țin deja de strategia pe termen lung, elemente ce asigură o legătură între acțiunile politice, o linie generală care transformă cariera politicianului într-o mare poveste la care poți fi și tu parte.

Și, evident am păstrat stilul verbal al frazei, pentru că e o emisiune radio.

 

„Eu cred că moldovenii sunt europeni. Noi avem aceeași istorie, valori și cultură cu popoarele europene. Simțim la fel. Aceasta e convingerea mea personală, despre care vorbesc peste tot, împreună cu Partidul Popular European. Atunci cînd moldovenii vor simți că sunt europeni, vom putea avea un trai confortabil și fericit aici, la noi acasă. Viziunea mea politică e o țară care își îmbrățișează destinul european și care, prin fapte, prin muncă, arată că are ce oferi lumii. Lucrez la proiectul de transformare a Moldovei într-o țară care nu cere, ci e generoasă. Într-o țară ce nu eșuează, ci reușește. Într-o țară partener de încredere pentru Europa. Și vreau să vă spun că am fost uimit să văd cît de mulți cetățeni au sărit să pună umărul și mă ajută să aduc această transformare de mentalitate, implicîndu-se în proiectul nostru politic.”

 

Aceeași frază cu elementele necesare, menționate mai sus, marcate la finalul fiecărui enunț:

„Eu cred că moldovenii sunt europeni (1, 3, 4). Noi avem aceeași istorie, valori și cultură cu popoarele europene (1). Simțim la fel (1, t). Aceasta e convingerea mea personală (4), despre care vorbesc peste tot (4, a), împreună cu Partidul Popular European (3). Atunci cînd moldovenii vor simți (t) că sunt europeni, vom putea avea un trai confortabil (t) și fericit (e) aici, la noi acasă (3). Viziunea (v) mea politică e o țară care își îmbrățișează (t) destinul european și care, prin fapte, prin muncă, arată (v) că are ce oferi lumii (2, 3). Lucrez la proiectul de transformare a Moldovei într-o țară care nu cere, ci e generoasă (4, e). Într-o țară ce nu eșuează (e), ci reușește (e). Într-o țară partener de încredere (e) pentru Europa (3). Și vreau să vă spun că am fost uimit (e) să văd (v) cît de mulți cetățeni au sărit (v) să pună umărul (t) și mă ajută să aduc această transformare de mentalitate (4), implicîndu-se cu bucurie (e) în proiectul nostru politic (5).”

 

Mulți vor privi sceptic la astfel de analize. Cine poate să-și construiască și gîndească un discurs, ținînd cont de atîtea elemente, mai ales în cadrul unei emisiuni în direct. Răspunsul e – un politician bun. În era democrației televizate, politicianul e în primul rînd un comunicator. Și aceste instrumente, de fapt simple, introduse în discursurile publice ajută să transmiți mai eficient mesajul. Să convingi mai mulți oameni să te asculte și să te susțină.

 

Poate fi îmbunătățită și această declarație? Fără îndoială. Aștept versiunile voastre.

 

Între timp, ne aducem aminte de începutul unei cariere politice fulminante, construită doar pe „vorbe”: